Laboral

El govern valencià subvencionarà la setmana de quatre dies a les empreses

El Consell concedirà més de 9.000 euros per cada empleat que escurci la seva jornada laboral

València"La qüestió no és per què proposem reduir la jornada laboral, sinó per què estem treballant tant". Amb aquesta reflexió resumeix el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, la filosofia del programa d'ajudes que ha posat en marxa el govern valencià per incentivar les empreses a escurçar la jornada laboral de 40 hores setmanals a 32.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pla, que l'executiu que presideix Ximo Puig preveu aprovar a finals de juny amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, oferirà a les companyies més de 9.000 euros per cada empleat que se sumi a la iniciativa. Hauran de tancar, això sí, un acord previ amb els sindicats i un pla de millora de la productivitat, per al qual les empreses comptaran amb l'assessorament de l'administració. A més, les companyies podran triar si rebaixen la jornada a quatre dies o la mantenen en cinc, treballant menys hores cada jornada. Si tots aquests requisits es compleixen, rebran per cada treballador 5.492 euros el primer any, 2.746 el segon i 1.373 el tercer.

Cargando
No hay anuncios

El pilar sobre el que s'aixeca la iniciativa de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball és la convicció que una millor organització del treball pot incrementar la productivitat i, per tant, permetre reduir els horaris sense retallar els salaris. "A l'estat espanyol treballem més de 100 hores més a l'any que la mitjana europea i, en canvi, som menys productius", resumeix Nomdedéu. "No és certa l'equació que com més hores de treball, més productivitat; hi ha alguna cosa que falla", afegeix.

La reducció de la jornada laboral és un projecte que el polític de Castelló de la Plana persegueix des del 2018. "La primera vegada que vaig formular la proposta va ser en un fòrum d'economia d'Alzira (Ribera Alta). Aleshores, tots em van considerar un boig, però ara és diferent". En aquesta receptivitat més àmplia el també director general del servei valencià d'ocupació, batejat com Labora, creu que ha jugat un paper clau la pandèmia, que "ha canviat moltes coses que abans semblaven impossibles de modificar".

Cargando
No hay anuncios

Perquè la fórmula funcioni, el dirigent de Més –formació que integra la coalició Compromís– defensa que cal optar per la promoció i evitar imposar una reforma a les empreses. Per defensar aquesta opció addueix "la diversitat de l'economia" i recorda que el 85% de les companyies valencianes són petites o mitjanes. "Hi ha sectors on la proposta serà viable i d'altres en què no", admet. També cita l'experiència del cas francès, on es va reduir la jornada laboral a 35 hores setmanals però on, segons el polític valencià, "no va acabar de funcionar perquè la legislació preveia massa excepcions i es feien massa hores extres". Més alentidors són exemples com el de la siderúrgia alemanya, que "ha fet una reducció a 28 hores setmanals sense rebaixar el salari".

Cargando
No hay anuncios

Sobre els avantatges de la reducció horària, Nomdedéu cita la disminució de la contaminació per la reducció dels desplaçaments i de l'ús de l'energia si les empreses obren quatre dies i no cinc. També destaca beneficis com la "millora de la qualitat de vida dels treballadors" i recorda com, segons l'Organització Mundial de la Salut, "el 4% de les morts al món són fruit de l’excés de treball".

Cargando
No hay anuncios

Per a la portaveu de la Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona, el pla va en la bona direcció. En aquest sentit, defensa que reduir la jornada laboral és "fonamental per repartir el treball, racionalitzar els horaris, reduir la bretxa de gènere i fomentar la corresponsabilitat". Amb tot, alerta que la rebaixa a 32 hores no pot suposar una "condensació del treball que generi més estrès, sinó un repartiment".

No és tan favorable el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, que, "tot i no oposar-se a una major flexibilitat", defensa que una jornada laboral de 32 hores setmanals sense reducció de salari "suposaria augmentar el cost per hora treballada en un 20%". Així doncs, alerta que l'increment podria generar "una àmplia destrucció d'ocupació". El dirigent de la CEV afegeix que en aquests moments al País Valencià "són més necessàries ajudes com fomentar l'ocupació juvenil".

Cargando
No hay anuncios

Interès de la Generalitat de Catalunya i del govern espanyol

On sí que ha despertat interès la iniciativa és entre els governs català i espanyol. De fet, ara fa dues setmanes dirigents del Servei d'Ocupació de Catalunya es van reunir amb representants de l'executiu de PSPV, Compromís i Unides Podem per conèixer detalls del pla i ja estudien com reproduir-lo. El ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme també baralla aquesta idea i podria incloure mesures com la valenciana en el pla per millorar la productivitat que està preparant.

Cargando
No hay anuncios

Cimera Internacional

Precisament, per debatre els avantatges de la reducció horària, el 27 i 28 de maig València acollirà la Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies, en la qual participaran representants de 30 països. Entre els assistents destaquen l'economista i sociòloga del Boston College Juliet Schor, l'exportaveu d'Economia del Partit Laborista John McDonnell, l'experta en negociació col·lectiva del sindicat alemany IG Metall Sophie Jaenicke o el fundador de l'empresa financera Perpetual Guardian, Andrew Barnes, una de les primeres companyies en el món que va implantar la setmana laboral de quatre dies.