El Govern es revolta contra la temporalitat: "Tracten el treballador com un clínex"
El secretari general de Treball, Josep Ginesta, assenyala les "patologies" del mercat laboral després de saber-se les dades de l'atur i de la contractació del setembre
Barcelona"Aquest setembre hem vist les patologies de la precarietat laboral", ha assegurat aquest dimarts el secretari general de Treball, Josep Ginesta, a la vista de les dades de l'atur i de la contractació del setembre, que s'han conegut avui.
Llegeix aquí el detall de les dades sobre l'increment de l'atur
El balanç del 2016 fins ara no deixa gaire marge a les interpretacions: de gener a setembre s'han fet més contractes d'un sol dia que no pas d'indefinits. "No és precarietat laboral quant a dret, sinó quant a model –ha lamentat Ginesta–, seguim instal·lats en la crisi", i tot i que l'afiliació millora, encara no compensa.
Cada vegada es fan més contractes, però cada vegada són més curts. El Govern vol limitar aquesta precarització extrema i alerta que ja està fent inspeccions. Cessions il·legals de treballadors, contractes parcials que camuflen jornades completes i –molt especialment– els contractes intermitents: són els tres fronts on centren ara la lluita.
"Tracten el treballador gairebé com si fos un clínex, utilitzar i llençar", ha sentenciat Ginesta abans d'afegir: "Hi ha treballadors que estan sotmesos a una situació gairebé d'esclavatge". S'ha referit en concret als contractes d'un sol dia, una pràctica cada vegada més estesa: el treballador va diàriament a l'empresa i en funció del volum de feina, l'empresari el contracta o l'envia cap a casa. "És una situació que sobrepassa tots els límits de la flexibilitat laboral", ha insistit el secretari de Treball.
Una vegada més les dades parlen per si soles. A Catalunya s'han registrat al setembre 281.932 contractes, un 35% més que a l'agost. Però d'aquests, el 86% van ser temporals. Al conjunt de l'Estat la situació encara és més evident. Dels 1,9 milions de contractes que s'han fet –un rècord–, només el 9% van ser indefinits, quan al setembre de l'any passat van ser-ho gairebé el 12%.
Impacte de la fi de la temporada turística
Per sectors, el de serveis torna a ser el més afectat per la fi de la temporada turística, amb 5.133 aturats més que a l'agost. De fet, segons el Govern, molts dels aturats provenen d'Empreses de Treball Temporal. A més, els sectors que tradicionalment arrossegaven treballadors i compensaven les xifres, ara tampoc funcionen: l'atur sí que baixa en la construcció i la indústria, però poc, amb 1.297 i 293 aturats menys respectivament, i puja en agricultura, amb 609 nous aturats registrats. També s'han inscrit a les llistes 1.489 persones sense feina anterior.
Barcelona se salva
L'atur ha pujat al setembre a totes les províncies excepte a Barcelona, on hi ha 610 desocupats menys que a l'agost. A Girona és on més ha augmentat l'atur proporcionalment, un 7,05% més que a l'agost, i s'han comptabilitzat 2.709 aturats, amb la qual cosa el total de la província de persones sense feina arriba a 41.111.
A Lleida s'han registrat 1.073 aturats més, amb un augment del 5,18% respecte al mes anterior, i a Tarragona els aturats registrats han augmentat en 2.469, un 4,92% més, fins a arribar a un total de 52.645 persones.
La dada positiva, l'evolució anual
Només hi ha una dada que dóna aire als governs: hi ha menys aturats que fa un any. En comparació amb el mes de setembre de l'any passat, el total d'aturats registrats al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) s'ha reduït en un 12% i hi ha 62.106 aturats menys, una tendència que es manté a les quatre províncies, ja que totes estan millor ara que fa un any.
Al conjunt de l'Estat passa el mateix. Ara hi ha 373.745 aturats menys que fa 12 mesos.És el descens interanual més gran en un mes de setembre de tota la sèrie històrica. Una reducció del 9,1%, la millor dada des de l'any 1999, segons ha destacat el ministeri, que també ha indicat que en termes desestacionalitzats –sense tenir en compte l'efecte del calendari– l'atur s'ha reduït en 16.906 persones.