El govern espanyol i els sindicats desbloquegen l'acord sobre les pensions

Finalment s'inclou al primer paquet la derogació del factor de sostenibilitat, però no es farà efectiva fins al 2022

El Pacte de Toledo reforma  les pensions cinc anys després

Barcelona/MadridEl ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, feia setmanes que deia que l'acord sobre el primer paquet de la reforma de les pensions era "imminent", però les converses s'havien complicat i l'acord no arribava. Ha sigut en les últimes hores que govern espanyol, sindicats i patronal han desbloquejat les negociacions i es preparen per tancar un pacte definitiu la setmana que ve. Ho ha avançat la Cadena SER i ho han confirmat a l'ARA fonts de les negociacions. Segons aquestes fonts, finalment l'executiu ha cedit a les peticions sindicals i ha decidit incloure la derogació del factor de sostenibilitat, que és el punt que estava bloquejant les converses, tot i que no es farà efectiva fins a l'any que ve. Des del departament afirmen que l'acord és "pròxim" però que "no està tancat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El factor de sostenibilitat, dissenyat amb la reforma del PP del 2013, preveia que les noves pensions s'ajustessin a la baixa si creixia l'esperança de vida. Mai s'ha arribat a aplicar –es va suspendre fins al 2023– i el Pacte de Toledo, fins i tot amb el vot favorable del PP, en va demanar la derogació. El ministeri de Seguretat Social va proposar substituir-lo per un mecanisme diferent, l'anomenat mecanisme d'equitat intergeneracional, que encara s'ha de definir.

Escrivá no volia derogar el factor fins que no es concretés el mecanisme substitut, cosa que ha estat a punt de fer descarrilar les negociacions. L'acord final, pendent de concretar-se, proposa una solució intermèdia: el primer paquet inclou la derogació, però no es farà efectiva fins que no entri en vigor la nova llei, l'1 de gener del 2022. En aquesta data ja s'hauria d'haver dissenyat i acordat el mecanisme d'equitat alternatiu.

Tot i l'escull superat, encara queden petites qüestions per resoldre, però cap sembla prou important per impedir que la reforma tiri endavant. De fet, hi ha prevista una taula negociadora dilluns per acabar de tancar serrells i preparar l'escenificació de la signatura del pacte, un acte que probablement se celebrarà la setmana vinent. "Esperem que a la reunió de dilluns puguem tancar l'acord", han assegurat fonts de les negociacions. El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, també ha parlat de "la setmana que ve" com a data més probable per tancar l'acord.

Revalorització de les pensions

El primer paquet de la reforma inclourà la revalorització de les pensions tenint en compte l'IPC. És la mesura que genera més consens: garantir que els pensionistes no perdin poder adquisitiu. L'augment de les pensions es calcularà amb els preus de l'any anterior. Finalment, segons l'últim esborrany, el govern ha renunciat a la proposta inicial d'obligar els pensionistes a retornar al llarg dels tres anys següents els guanys addicionals en el cas que la inflació un any sigui negativa.

Jubilació anticipada i tardana

La reforma també inclou mesures per retallar les distàncies entre l'edat legal de jubilació i l'edat a la qual realment es jubilen els espanyols (de mitjana són 64 anys i sis mesos). D'una banda, es preveuen incentius per jubilar-se més enllà de l'edat legal. Segons el que s'ha pactat, s'oferirà un xec d'entre 4.500 i 12.000 euros per cada any que el treballador allargui la vida laboral o bé un augment que es podria situar al voltant del 4% de la pensió. Segons fonts de la negociació, també es preveu una fórmula mixta en què es cobri una part del xec i la pensió augmenti per sota del 4%.

D'altra banda, s'enduriran algunes de les penalitzacions per a la jubilació anticipada, que poden arribar al 21% per a jubilacions 24 mesos abans de l'edat legal, i es modificaran les clàusules de la jubilació forçosa perquè cap treballador sigui obligat a retirar-se. Tot i això, segons l'últim esborrany, hi haurà excepcions: queden fora de les penalitzacions de la jubilació anticipada, per exemple, els treballadors que estiguin a l'atur.

Cotització dels autònoms

També es preveu incloure la modificació del sistema de cotització dels treballadors autònoms. Amb el nou model, els autònoms pagaran a la Seguretat Social cotitzacions tenint en compte els guanys. La proposta que va fer Escrivá amb els tretxe trams segons els quals es cotitzarà més o menys va generar tanta polèmica que s'ha decidit deixar-ne la concreció per al segon paquet de la reforma. En el primer només s'inclourà el marc general que fixa el canvi de model per evitar que s'allargui encara més la negociació. De cara al 2022, amb més temps i juntament amb altres aspectes més polèmics, s'acordaran amb els empresaris i els sindicats els trams de cotització.

Despeses impròpies

El primer paquet també fixarà el traspàs de les despeses que actualment suporta el sistema de pensions però que són impròpies. És la qüestió més tècnica, però és una de les claus de la sostenibilitat del sistema. La reforma traspassa als pressupostos generals de l'Estat prestacions com les de maternitat i paternitat, programes d’ocupació, despeses administratives i subsidis d’atur, entre altres. També es traspassarà una part del deute impropi.

stats