EMPRESARIS

El Govern retira a Fepime poders de gran patronal

Puig nega a l’organització adscrita a Foment el dret a negociar amb sindicats i a ser en òrgans consultius

El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà (esquerra), i la presidenta de Fepime, Helena de Felipe, recorreran la decisió.
Elena Freixa
15/07/2015
3 min

BarcelonaLa tensió entre les patronals catalanes torna a pujar de nivell amb la decisió de la Generalitat de retirar a Fepime -la patronal de pimes adscrita a Foment del Treball- la condició d’organització “més representativa”. Aquesta pèrdua de galons implica que la patronal no tindrà dret a ocupar un seient en els òrgans consultors del Govern ni a les meses negociadores amb els agents socials. La decisió deixa Pimec com a única gran veu de les petites i mitjanes empreses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons van confirmar a l’ARA fonts del departament d’Empresa i Ocupació, la comissió jurídico-assessora del Govern ha emès un dictamen vinculant que nega aquesta condició a Fepime i que neix arran d’un recurs presentat per Pimec. Ahir cap portaveu oficial de Fepime va fer declaracions, però fonts pròximes a l’organització van donar per fet que es recorrerà l’acta administrativa i que, per tant, a la pràctica quedarà sense efectes.

Fepime va obtenir la condició de patronal “més representativa” per silenci administratiu del Govern el 2011 i tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com el Tribunal Suprem li van donar la raó tot i els recursos presentats per la Generalitat i Pimec, que no estaven d’acord amb aquest reconeixement. El departament d’Empresa i Ocupació, instat pels tribunals, va haver de posar xifra a aquesta representativitat i va dictar que Fepime era la veu del 15% del teixit empresarial català. Pimec, que conservava el seu 25% de quota, va posar el crit al cel perquè ho va considerar una xifra discrecional i sense fonament i va recórrer a la Generalitat el nou mapa de repartiment, que alterava la distribució històrica, que havia sigut del 75% de representativitat per a Foment del Treball -com a veu de la gran empresa- i del 25% per a Pimec -com a altaveu de les petites i mitjanes.

Noves regles que divideixen

El Govern té a punt un projecte de decret per cobrir el buit legal actual i fixar condicions que mesurin les quotes de representativitat reals de cada patronal a Catalunya. El text va passar pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) el 30 de juny i tant Foment del Treball com Fepime van emetre vots particulars contraris als canvis que pretén fer el Govern, que consideren que envaeixen competències laborals exclusives del govern de l’Estat.

El projecte de decret estableix que per provar la representativitat actual les patronals hauran de presentar un llistat de totes les empreses afiliades a cadascuna d’elles, ja sigui directament o indirectament a través d’altres organitzacions o associacions.

I encara hi ha un detall més que ha aixecat polseguera a Foment i Fepime: “Quan resulti acreditat que entre dues organitzacions empresarials o més hi ha vincles d’afiliació o associació, les empreses que apareguin afiliades a les dues organitzacions només podran ser computades en una de les dues” i prevaldrà la que mantingui una posició principal. Això, segons fonts pròximes a Fepime, dinamita el paper de representativitat de la patronal que està adscrita a Foment del Treball.

Distorsions per la falta de cens

El CTESC, però, va fer observacions a aquests punts del decret i va demanar més claredat al Govern sobre la documentació que requerirà per certificar l’afiliació empresarial de cada organització, i va alertar que hi ha casos “de dobles i triples afiliacions”. També va recordar el buit legal que existeix perquè l’Estat no ha elaborat mai el cens d’empreses i ocupats que preveu l’Estatut dels Treballadors, cosa que pot provocar “distorsions”. El Govern no ha clarificat si vol aprovar el decret abans que acabi la legislatura.

stats