Economia10/06/2018

El Govern renuncia a fer pressupost el 2018 tot i els inconvenients

La falta de comptes podria limitar l’augment de la despesa de l’any vinent

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaEl nou vicepresident econòmic de la Generalitat, Pere Aragonès, ho va deixar molt clar en la primera entrevista a TV3 després d’assumir el càrrec: no farà pressupostos per al 2018 i se centrarà en els del 2019. Per tant, la Generalitat passarà un any més en pròrroga pressupostària. No és el primer cop. Sense anar més lluny, l’ara empresonat Oriol Junqueras no va poder aprovar els pressupostos el 2016 i, a la fi, tampoc li va anar tan malament, ja que en un moment de creixement econòmic els ingressos van augmentar, mentre que la despesa estava limitada per la pròrroga pressupostària, amb la conseqüent reducció del dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però aquest any, al marge de les dificultats polítiques per aprovar els comptes, el Govern creu que és millor no provar-ho pel desgast que suposa elaborar uns pressupostos que, anant bé, es podrien enllestir al setembre. “A les altures de l’any que som es podrien aprovar al Parlament, per molt ràpid que anéssim, al desembre”, va justificar-se el vicepresident.

Cargando
No hay anuncios

Però hi ha qui hi veu inconvenients en el fet de no tenir pressupostos, ni que sigui a l’últim moment. És el cas del catedràtic de la UPF Albert Carreras, que quan va passar per la Generalitat (2011-2016) també va prorrogar els comptes en alguna ocasió. Carreras creu que la manca de pressupost podria limitar la despesa per al 2019, ja que, amb la regla de despesa, l’augment es fixaria sobre els pressupostos del 2017 (és a dir, de dos anys enrere), mentre que si hi ha pressupostos s’aplicaria el percentatge autoritzat sobre els comptes del 2018, que lògicament tindrien més despesa que els del 2017.

Modificar la pròrroga

Aragonès, a l’entrevista, va apuntar que el Govern es plantejarà modificar el decret de pròrroga, per adaptar els pressupostos de l’any passat a les necessitats d’enguany. El pragmatisme s’ha apoderat del departament, que vol posar-se ràpidament a elaborar el pressupost per al 2019, que de fet és el que toca.

Cargando
No hay anuncios

Sobre les limitacions que pot comportar per a la despesa el fet de treballar amb pròrroga pressupostària, fonts d’Economia asseguren que malgrat que les pròrrogues pressupostàries són limitadores pel que fa a la despesa, la llei permet realitzar modificacions i transferències internes per, si calgués, reassignar crèdits i fer front a eventualitats. A més, indiquen aquestes fonts, el fons de contingència, dotat amb 330 milions en el pressupost del 2017, també permet cert marge de maniobra. La nova ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha fixat com a prioritat elaborar els pressupostos de l’Estat per al 2019, i el primer pas serà aprovar el sostre de despesa, cosa que farà, segons va dir, les pròximes setmanes.

Per tant, argumenten des del Govern, tampoc és important centrar esforços a aprovar uns pressupostos per al 2018 només per eixamplar la base del sostre de despesa per al 2019, ja que aquest sostre de despesa hauria sigut aprovat pel govern central molt abans que la Generalitat aconseguís el vistiplau dels seus comptes.

Cargando
No hay anuncios

L’opció d’Aragonès és posar tots els esforços a tirar endavant els comptes del 2019, amb l’esperança que aconseguirà els suports suficients. “Parlarem primer amb la CUP, però parlarem amb tothom”, va assegurar el vicepresident.

Els arguments per a la pròrroga

A favor

Cargando
No hay anuncios

El departament d’Economia considera que fer uns pressupostos per al 2018, que s’aprovarien a finals de novembre o inicis de desembre i no es podrien executar, comporta un esforç tècnic i polític molt gran que no compensa i val més centrar-se en els comptes per al 2019.

En contra

Cargando
No hay anuncios

No tenir pressupostos podria limitar el creixement de la despesa autoritzada per al 2019, ja que s’hauria de calcular sobre la base dels últims pressupostos, que són els del 2017. Per la regla de despesa, tenir pressupostos per al 2018 permetria augmentar la base del càlcul per al 2019.