El Govern recupera al Mobile l'objectiu de ser "capital mundial del 5G"
La Generalitat reprèn un projecte de conducció en remot per a vehicles accidentats
L'Hospitalet de LlobregatL'aturada de la pandèmia també va posar en pausa la presentació d'alguns dels projectes vinculats al 5G que el Govern havia d'anunciar al Mobile del 2020. La primera edició del congrés amb mascaretes ha servit, doncs, per recuperar algunes de les proves amb què la Generalitat es vol convertir en "capital mundial" d'aquesta tecnologia. Ho ha explicitat aquest dilluns el president Pere Aragonès durant la visita a l'estand de Catalunya de la fira, on ha afirmat que la cinquena generació de xarxes mòbils "ja és una realitat".
El 5G, un dels eixos de debat principals d'aquesta setmana de Mobile, estarà molt lligat al futur de la mobilitat i el Govern també ha triat el sector de l'automoció per explicar quins canvis comportarà aquesta tecnologia per als ciutadans. El projecte pilot s'ha escenificat al pavelló de Fira a través d'una demostració: l’Albert va amb cotxe per la C-58 i passa per davant de l’incendi d’un polígon industrial que comença a omplir el seu vehicle de fum. Tus, li piquen els ulls i no pot conduir de manera segura, així que prem un botó que avisa el centre de control de la carretera de l'incident. Una operadora li pregunta com es troba i a través de la connexió 5G agafa el volant del cotxe per conduir-lo fins a una zona segura.
Aquest cas pràctic és un exemple del que la Generalitat pretén desplegar a través del Corredor 5G del Mediterrani. El Govern vol provar serveis de mobilitat connectada i autònoma en alguns trams de l'autopista AP-7 i el ferrocarril entre Figueres i Perpinyà. "Aquesta infraestructura serà catalitzadora del hub digital català i generarà noves empreses i llocs de treball de valor afegit vinculats a tecnologies de futur com la intel·ligència artificial", insisteixen des de l'executiu. El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha destacat que el 5G no només impulsarà "la mobilitat del segle XXI", sinó que també generarà "molts llocs de treball i de qualitat".
Inauguració institucional
Tant Aragonès com Puigneró han celebrat la tornada del Mobile després d'un any absent per la pandèmia i han reivindicat l'esdeveniment com "una gran marca de país" que situa Catalunya al món. Abans, també han participat en l'acte inaugural amb el rei Felip VI; el president espanyol, Pedro Sánchez; les ministres Nadia Calviño i Reyes Maroto; el conseller delegat de GSMA, John Hoffman; i el president de Fira de Barcelona, Pau Relat. Tot i així, els representants del Govern han evitat la fotografia amb el monarca, amb qui només han coincidit en la visita protocol·lària d'alguns estands d'empreses locals.
El Mobile ha arrancat aquest dilluns amb unes fortes mesures anticovid i un dispositiu de cabines per fer tests d'antígens als assistents. Els visitants han hagut de presentar una prova negativa cada 72 hores per entrar al recinte i dur una mascareta FPP2. De fet, alguns congressistes que lluïen els típics models corporatius han hagut de comprar-ne una de nova homologada per poder accedir als pavellons de Fira. El canvi de dates forçat per la pandèmia (el congrés se celebra sempre al febrer, però ara excepcionalment es fa al juny) ha fet que en aquest primer dia de fira s'hagin vist més samarretes i pantalons curts del que és habitual. Els organitzadors preveuen que aquest any passin pel Mobile entre 25.000 i 35.000 congressistes, lluny dels 109.000 del 2019.