Indústria

El Govern posa en marxa un fons per a la indústria amb una dotació inicial de 15 M€

Torrent posa en marxa els treballs per al nou Pacte Nacional per a la Indústria

El Govern posarà en marxa aquesta mateixa tardor un fons per capitalitzar inversions industrials estratègiques. El fons naixerà amb una dotació inicial de només 15 milions d'euros, malgrat que la intenció és augmentar-la, ja que tindrà caràcter plurianual, segons ha explicat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. La dotació final dependrà de les necessitats que constati la mesa del Pacte Nacional per a la Indústria i de les disponibilitats pressupostàries.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest fons forma part de les propostes del Govern per al nou Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, un pacte que es fixa com a principals objectius augmentar el pes de la indústria en l'economia catalana passant d’una aportació actual de poc més del 19% del PIB fins al 25%, a més de fomentar que les empreses industrials tornin a Catalunya, l'anomenada relocalització, aprofitant que la crisi del covid ha posat en valor el fet de tenir proveïdors de proximitat.

Cargando
No hay anuncios

Roger Torrent ha presidit aquest divendres la primera reunió amb els partits i agents socials per donar forma a aquest pacte, que, si tot va bé, s'hauria d'aprovar el gener de l'any que ve i tindrà cinc eixos: sostenibilitat, energia i economia circular; digitalització, indústria 4.0, innovació i internacionalització; capital humà, ocupació industrial, condicions de treball i formació, i per acabar finançament i dimensió empresarial. Segons ha explicat el conseller Torrent, la indústria dona més resiliència a l'economia, "genera més benestar i ajuda a fer front millor a crisis com la del covid o les que puguin venir en un futur". Per a Torrent, el sector industrial "és clau per crear feina estable".

Cargando
No hay anuncios

El fons per a la indústria forma part d'un grup de dues mesures que es posaran en marxa abans d'aprovar el mateix Pacte Nacional i que després hi quedaran incloses. L'altra mesura que també es posarà en marxa immediatament és una oficina permanent per a la transformació de la indústria de la mobilitat i l'automoció, que, ja d'entrada, té com a principals reptes la reindustrialització de Nissan i la cobdiciada planta de bateries.

"Si una indústria tanca, una altra ha d'obrir"

Torrent ha assegurat que el Pla Nacional per a la Indústria que surti de la feina amb els 38 agents que en formen part "no ha de quedar en literatura o una declaració d'intencions", sinó que es volen "accions concretes". Entre aquestes accions concretes ha destacat la necessitat d'aprofitar la crisi del covid per fomentar la relocalització industrial i les bones pràctiques en la reindustrialització, per assegurar la continuïtat d'aquelles plantes que tanquen o estiguin a punt de tancar perquè puguin traspassar actius i coneixements a possibles nous inversors. "Hi ha un corrent majoritari en el context europeu que planteja la relocalització de la producció. Això genera una finestra d'oportunitat i la possibilitat d'atreure diferents projectes i inversions", ha remarcat el conseller. "Si hi ha una indústria que tanca, una altra ha d'obrir", ha sentenciat Torrent.

Cargando
No hay anuncios

A més de Torrent, a la primera reunió del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 hi han assistit el secretari general d'Empresa i Treball, Oriol Sagrera; el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos; el secretari de Treball, Enric Vinaixa; la directora general d'Indústria, Natàlia Mas, i el conseller delegat d'Acció, Joan Romero. També hi havia altres representants del Govern. Per part dels agents econòmics hi han assistit el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros; el secretari general d'indústria de CCOO Catalunya, José Antonio Hernández, en substitució de Javier Pacheco, que ha excusat la seva presència; el vicesecretari general i director del departament d’Economia de Foment, Salvador Guillermo, i el president de la Unió Patronal Metal·lúrgica, Jaume Roura, també en nom de la mateixa patronal, a més del president de l'àrea d'economia i empresa de Pimec, Ángel Hermosilla. A banda, també hi han estat representats tots els grups parlamentaris del Parlament, excepte Vox.