Fiscalitat
Economia06/07/2021

El govern planteja rebaixar fins al 15% l'impost de societats a les 'start-ups'

L'avantprojecte de llei també redueix l'impost sobre la renda a ciutadans no residents a Espanya

ARA
i ARA

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei d'start-ups, que preveu un seguit de mesures fiscals, entre les quals hi ha la reducció del 25% al 15% de l'impost de societats per a aquest tipus d'empreses. La rebaixa també s'aplicaria a la renda de persones no residents a Espanya. La normativa, que encara s'ha d'aprovar al Congrés i al Senat, té com a objectiu fomentar la creació i implantació d'aquestes empreses a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La rebaixa de deu punts de l'impost sobre els beneficis que paguen les start-ups s'aplicaria durant un període de quatre anys a aquestes companyies, amb el benentès que durant aquest temps mantinguin la consideració per part de l'Agència Tributària d'empresa emergent. El període s'iniciaria amb el primer any de beneficis, ja que si una companyia registra pèrdues no ha de pagar aquest tribut. Així mateix, també passaria del 25% al 15% l'impost sobre la renda de persones no residents a l'Estat. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha assegurat que la nova llei ha de servir per fer d'Espanya un hub europeu de l'emprenedoria.

Cargando
No hay anuncios

A més, tant les persones no residents com les start-ups podran ajornar el pagament de l'impost sobre la renda o de societats, respectivament, en els dos primers anys amb declaració positiva. Els ajornaments seran de sis mesos per a les persones i d'un any per a les start-ups.

El govern preveu també augmentar de 60.000 a 100.000 euros la quantitat deduïble fiscalment si s'inverteix en societats de nova creació, i de 12.000 a 45.000 euros en el cas de les stock options -pagaments als treballadors en accions de la mateixa empresa- en empreses emergents. En el cas d'inversions en noves empreses de sectors com l'energia, la indústria i la biotecnologia, s'amplia la deducció dels cinc als set anys amb un 40%.

Cargando
No hay anuncios

La reducció dels impostos topa amb la nova tendència global que aconsella augmentar la tributació, sobretot de les companyies. Espanya va signar recentment l'acord promogut per l'OCDE -la institució que agrupa les economies desenvolupades- per instaurar a escala mundial un tipus mínim justament del 15%, amb l'objectiu d'evitar que les multinacionals utilitzin esquemes en diferents jurisdiccions per evadir legalment impostos i acabar tributant molt menys del que els pertocaria.

El govern també crearà un visat especial per atraure a Espanya els anomenats nòmades digitals, posa facilitats administratives i tributàries a inversors i emprenedors estrangers perquè s'instal·lin a l'Estat i estableix el marc legal per crear un sandbox -un banc de proves regulatòries- per a start-ups.

Cargando
No hay anuncios

Aprovat l'acord per reduir la temporalitat

A banda de la llei de start-ups, el consell de ministres ha aprovat aquest dimarts les mesures pactades dilluns amb sindicats i patronals per reduir la temporalitat al sector públic, així com el repartiment de més de 687 milions provinents de fons de la UE entre les autonomies per a programes d'ocupació. Calviño també ha descartat aprovar noves pujades del salari mínim abans que es coneguin les dades del mercat laboral del segon trimestre.