Economia17/05/2017

Primer pas perquè els funcionaris cobrin en funció de la productivitat

La Generalitat posarà en marxa una prova pilot per a 400 dels més de 200.000 treballadors públics

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaEl Govern vol introduir sistemes de mesura del rendiment dels funcionaris dins el pla de reforma de l’administració de la Generalitat, i en aquest sentit va aprovar ahir posar en marxa un pla pilot que encara serà testimonial però que és un primer pas perquè el sou dels treballadors públics pugui créixer en funció d’objectius. Malgrat que la portaveu del Govern, Neus Munté, va dir que aquest pla no afectarà les retribucions dels funcionaris ni la seva carrera professional, va indicar que és el primer esglaó de la reforma de la funció pública. Una reforma que sí que podria introduir, en un futur, la retribució variable en funció dels objectius assolits, segons va admetre a l’ARA Meritxell Masó, secretària d’Administració i Funció Pública del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“En el futur hi pot haver algun complement de productivitat, que no necessàriament ha de ser retributiu, però pot ser-ho”, va dir Masó. La idea, va indicar, és que quan l’avaluació dels objectius s’estengui a tota l’administració hi pugui haver “algun tipus de gratificació”, que podria ser dinerària o no. Aquesta prova introduirà conceptes de rendiment a llarg termini, i més endavant se’n valorarà l’impacte i les correccions que s’hagin de fer. De fet, una comissió farà un informe per al Govern i per als sindicats que podria convertir-se en la base d’una futura negociació entre les dues parts per implantar el nou model.

Cargando
No hay anuncios

La idea és defugir els criteris actuals, com són el compliment de l’horari, els plans de formació i altres barems, per avaluar el compliment dels objectius prèviament pactats i la conducta dels empleats públics. El pla, aprovat ahir pel Govern, es posarà en marxa a partir del segon semestre d’aquest any. De moment només s’aplicarà a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i a la Intervenció General.

En total, uns 400 empleats públics, dels més de 200.000 que hi ha a la Generalitat, participaran en la prova pilot: uns 200 de la Intervenció, 80 del MNAC i 75 de l’Escola d’Administració. Els tres organismes s’han seleccionat per introduir en la prova pilot tres tipologies molt diferents de funcionaris: els de la Intervenció, que són molt d’administració pública; els de l’Escola de l’Administració, que és un ens autònom, i els del MNAC, que funciona més com una empresa privada. “Tenim molt interès per veure com funciona en col·lectius tan diferents”, va indicar Masó.

Cargando
No hay anuncios

El pla pilot preveu que els empleats públics siguin avaluats pels seus superiors jeràrquics. El sistema estableix que el cap i l’empleat pactin en un document signat els objectius inicials, en funció de les competències de cada treballador. Després de sis mesos el superior serà qui avaluarà l’empleat, amb qui mantindrà una entrevista de la qual sortirà una acta d’avaluació de compliment. El pla pilot, però, s’estendrà als càrrecs de comandament, que en aquest cas seran avaluats per les persones que en depenen directament.

Treballar més motivats

Cargando
No hay anuncios

Aquest sistema, segons el Govern, farà que els funcionaris estiguin més motivats a la feina, ja que sabran què s’espera d’ells. El pla pilot preveu que es creïn dues comissions: una serà d’avaluació per donar suport en les diferents fases del procés i garantirà el tractament confidencial dels resultats; i l’altra farà el seguiment del pla i redactarà l’informe final, que serà presentat al Govern i als sindicats.

Per a la Generalitat, el pla de reforma de l’administració de la Generalitat planteja un marc normatiu que “generalitzi la implantació d’un model d’avaluació dels empleats”, un element que “és clau” per a la millora del sector públic.

Cargando
No hay anuncios

No ho veuen igual els sindicats. El coordinador de l’àrea pública de CCOO de Catalunya, Joan Maria Sentís, assegura que la reforma retributiva s’ha de pactar amb els sindicats i recorda que ja existia un plus de productivitat que va desaparèixer amb les retallades. A més, creu que s’hauria de definir què és la productivitat en l’àmbit de la funció pública i es va mostrar contrari al sistema d’avaluació dels subordinats per part dels caps i a l’inrevés. “Ha de ser objectivable”, va reblar.