FISCALITAT
Economia14/11/2016

El Govern farà pagar a Airbnb la taxa turística si els usuaris no ho fan

La Generalitat estableix que els clients de la plataforma paguin el mateix que els dels hotels de luxe

àlex Font Manté, Aleix Moldes
i àlex Font Manté, Aleix Moldes

BarcelonaLa Generalitat començarà finalment a cobrar la taxa turística als usuaris d’Airbnb i la resta de companyies d’allotjament entre particulars. Tot i la irrupció de nous operadors, el Govern havia optat fins ara per no modificar la normativa, cosa que de facto deixava els nous operadors sense tributar. Ara, però, la Generalitat ha decidit canviar la llei i començar a cobrar a les persones que lloguin el seu habitatge, tal com fa amb els hotels i els càmpings. A més, també es començarà a cobrar una taxa turística a les persones que vinguin a Catalunya en un creuer. Així es desprèn de la llei d’acompanyament als pressupostos que la Generalitat ha redactat, i a la qual ha tingut accés l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, l’administració catalana anirà un pas més enllà i considerarà les empreses “responsables solidàries”. És a dir, qui haurà de pagar la taxa turística seran els usuaris que lloguin el seu habitatge, però, si no ho fan, l’empresa a través de la qual hagin llogat el pis en serà responsable última. La Generalitat considerarà Airbnb i la resta d’empreses “entitats intermediàries” que “actuen com a representants del contribuent, tot assumint les seves obligacions tributàries”.

Cargando
No hay anuncios

Alguns dels anuncis que hi ha actualment a Airbnb ja són apartaments amb llicència i, com a tals, ja paguen la taxa turística. Però es tracta d’una minoria, perquè la major part de les persones que utilitzen aquesta eina són particulars que anuncien habitacions o les seves pròpies cases quan no hi són. Aquesta plataforma ha anat creixent i ara mateix ja és la primera companyia hotelera de Barcelona: tota sola ofereix prop de 60.000 llits, mentre que la resta de grups hotelers junts no arriben als 68.000 llits.

2,25 euros per nit

Cargando
No hay anuncios

A més, la llei d’acompanyament estableix que els usuaris de plataformes de home sharing paguin a Barcelona la mateixa taxa que els clients dels hotels de cinc estrelles o de la categoria gran luxe, és a dir, 2,25 euros per cada nit de pernoctació. En el cas dels usuaris que utilitzin aquestes plataformes per a un allotjament turístic fora de Barcelona la tarifa cau en picat, fins a 0,9 euros. És la mateixa quantitat que paguen fora de Barcelona els clients d’hotels de quatre estrelles.

Tenint en compte que Airbnb, tota sola, preveu tenir uns sis milions de pernoctacions a Barcelona a través de la seva plataforma aquest any, la Generalitat ingressaria 13,5 milions d’euros només per l’activitat d’aquesta companyia a la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

De totes maneres, el Govern només preveu ingressar 7,6 milions d’euros addicionals en concepte de taxa turística, fet que potser s’explica perquè una part dels que fan servir Airbnb ho fan de manera irregular. De fet, el departament d’Empresa (que és sobre qui recau l’àrea de turisme) ha insistit moltes vegades que la regulació que s’està preparant per a les empreses d’economia col·laborativa estarà molt enfocada a la lluita contra el frau que considera que es produeix en els allotjaments d’aquest tipus.

La recaptació de l’impost sobre les estades en establiments turístics és el primer pas que fa la Generalitat per regular l’activitat de les empreses de la denominada economia col·laborativa, que en molts casos estan en uns llimbs legals. És precisament amb aquest objectiu que el Govern va crear el febrer passat una comissió interdepartamental (és a dir, formada per persones de diferents conselleries) per regular tots els sectors en els quals l’economia col·laborativa està present. Els allotjaments turístics eren la prioritat més urgent, de manera que la Generalitat es va marcar com a objectiu regular-los abans de l’estiu per, entre altres coses, poder recaptar la taxa turística. Finalment, però, el Govern ha anat més lent del previst i, tot i que la comissió segueix treballant-hi, l’executiu no ha fixat compromisos públics per tenir regulat el sector.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la intenció era analitzar i regular tots els sectors amb presència d’economia col·laborativa abans de l’abril del 2017 però per ara encara no se n’ha regulat cap. Una altra de les àrees on aquest nou tipus d’empreses està tenint un gran impacte és la del transport de particulars (amb Uber, que ara està pràcticament desterrada, com a abanderada).

Contactada per aquest diari, Airbnb va assegurar ahir que no té cap inconvenient per col·laborar amb la Generalitat a recaptar la taxa turística. “Airbnb vol liderar aquesta matèria i assegurar-se que els governs rebin aquest important recurs financer”, va afirmar. A més, va dir que els usuaris de la seva plataforma “volen pagar els seus impostos i contribuir al finançament de la seva ciutat”.

Cargando
No hay anuncios

L’exemple d’altres ciutats

Airbnb va recordar que a Europa ja col·labora en la recaptació de la taxa turística en 19 ciutats franceses, entre les quals hi ha París. També ho fa a Amsterdam i a Lisboa. En el cas de la capital portuguesa, per exemple, la mateixa companyia és qui recapta l’impost i, de manera trimestral, envia aquests ingressos a l’Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, la recaptació és la part més fàcil de l’encaix d’Airbnb. La part més difícil és trobar l’equilibri amb el sector tradicional, que considera que l’empresa competeix en condicions molt més favorables que ells.