El Govern modifica el tram autonòmic de l'IRPF per beneficiar les rendes més baixes
La Generalitat canviarà els trams després de la sentència del Constitucional que va tombar la rebaixa anterior
BarcelonaEl Govern introduirà un paquet d'esmenes en la llei d'acompanyament dels pressupostos per al 2022 per reformar el tram autonòmic de l'IRPF amb la finalitat de beneficiar les rendes de fins a 35.000 euros bruts anuals, si bé els canvis tindran especial incidència sobre les rendes baixes, de fins a 17.000 euros.
La decisió s'ha pres després de la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar la rebaixa d'aquest import per a les rendes més baixes arran d'un recurs que va presentar el govern de Pedro Sánchez argumentant que envaïa competències. "Són millores impositives que beneficien els col·lectius amb les rendes més baixes", ha indicat Giró. El conseller creu que la mesura anunciada aquest dijous permet a la Generalitat "tornar a fer justícia amb els col·lectius de rendes més baixes després que el Constitucional tombés" l'ampliació del mínim personal exempt dels 5.550 als 6.105 euros al considerar que era una competència exclusiva de l'Estat.
Per revertir aquesta situació, l'executiu català pensa introduir tres nous trams en l'IRPF, una mesura per a la qual sí que té competències i que, segons fonts del Govern, tindrà un impacte negatiu en els ingressos de 19 milions d'euros. La modificació dels trams l'han acordat els dos grups del Govern, ERC i Junts, i la introduiran com una esmena a la llei d'acompanyament dels pressupostos per al 2022 en la seva tramitació parlamentària. El conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat que la mesura rebi el suport dels comuns, amb qui el Govern ha pactat els comptes.
Així, si el primer tram de l'IRPF abans era dels 0 als 17.707 euros, que tributaven un 12%, ara aquest tram es desdobla en dos: un de 0 a 12.450 euros, amb una tributació del 10,5%, i un segon tram de 12.451 a 17.707 euros, amb un tipus impositiu del 12%. Un altre tram que es desdobla és el de 17.707 a 33.007 euros, que tenia un tipus del 14%. Amb l'esmena hi haurà un tram de 17.707 a 21.000 euros que es manté al 14%, i un altre tram de 17.707 a 33.000 euros, que puja fins al 15%. Per últim, el tram de 33.007 a 53.407 euros, que abans tributava un 18,5%, puja tres dècimes fins al 18,8%.
La Generalitat estima que els augments a les rendes mitjanes es veuen compensats per les reduccions als primers trams, que beneficien tots els contribuents. Amb aquesta mesura, el govern estima que deixarà de recaptar uns 19 milions. Segons l'executiu, la reducció fiscal beneficiarà les persones amb sous inferiors als 35.000 euros bruts anuals, que representen aproximadament un 80% dels declarants. El Govern només estima que, en alguns casos, les rendes més altes patiran un increment impositiu que no superarà el 0,7% del que pagaven abans de la mesura.
De fet, els trams afecten la base imposable, que és inferior al salari brut. Segons els càlculs d'economia, la reducció afectarà sobretot els treballadors amb retribucions inferiors als 37.340 euros bruts anuals, però el gruix de l'impacte afavorirà sobretot les persones que declaren uns ingressos pel treball de menys de 16.935 euros. La Generalitat calcula que, de mitjana, una persona soltera i sense fills amb un salari brut de 16.000 euros s'estalviarà uns 71 euros anuals en la declaració, que representen un 12,5% del que hauria pagat d'IRPF sense la mesura. L'estalvi és proporcionalment inferior, del 7,7%, per a un treballador que cobri 20.000 euros, però en termes absoluts seria més gran, de 104 euros. Per a treballadors amb sous de 30.000 euros, la reducció cau fins als 52 euros, o el 2% de la tributació. En el cas d'un declarant amb cònjuge i un fill, les reduccions són del 12,6%, el 7,1% i l'1,4%, respectivament.
Altres mesures
A banda d'aquestes modificacions, el Govern introduirà altres mesures a través de la llei d'acompanyament. La primera són deduccions per a famílies monoparentals, de 300 euros tant pel naixement o adopció de fills, i per al lloguer d'habitatge habitual, del 10% del lloguer amb un màxim de 300 euros. Així mateix, també hi haurà una exempció de l'impost d'emissions de CO₂ per aquells vehicles retirats de la circulació de forma temporal. En total, aquests canvis impactaran amb uns 5 milions d'euros les arques de la Generalitat.
A més, el departament d'Economia també proposa que els menors que viuen o han viscut en règim d'acolliment amb una família puguin tributar l'impost de successions i donacions com si fossin un fill més de la família d'acollida en cas de rebre una herència. Segons Giró, hi ha "raons de pes" per aprovar aquestes mesures, ja que milloren la situació de col·lectius vulnerables.