El Govern demana 7.520 milions d'euros al FLA per a aquest 2016

La consellera Neus Munté lamenta haver de recórrer a un mecanisme "injust"

El Govern demana 7.520 milions d'euros al FLA per aquest 2016
G.pruna
08/03/2016
2 min

BarcelonaNova petició del Govern al fons de liquiditat autonòmic (FLA). L'executiu ha aprovat aquest dimarts sol·licitar 7.520 milions d'euros al fons per a aquest 2016, dels quals 639 es destinaran a atendre l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat per a aquest any, situat en el 0,3% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resta servirà per cobrir venciments de valors emesos, préstecs nacionals a llarg termini i préstecs internacionals. Aquests recursos es destinaran també a tornar liquidacions negatives del model de finançament i al que deu la Generalitat per haver-se acollit altres anys al FLA i al fons de pagament a proveïdors.

D'aquests 7.520 milions d'euros, Catalunya en rebrà 2.041 el primer trimestre, és a dir, un terç dels 6.113 milions que l'Estat destinarà a proveir de liquiditat les comunitats entre el FLA (5.834 milions) i el fons de facilitat financera (279 milions).

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha lamentat que el Govern hagi de recórrer el FLA malgrat ser un "mecanisme injust", i ha criticat que el govern espanyol asfixiï les finances de la Generalitat amb decisions com no pagar encara els diners que deu de bestretes d'anys anteriors del model de finançament que va calcular a la baixa.

Reunió de Junqueras i De Guindos

Les bestretes seran precisament un dels aspectes que hi haurà sobre la taula en la reunió que mantindran a l'aeroport del Prat el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el ministre d'Economia espanyol en funcions, Luis de Guindos.

Munté ha emmarcat en la "plena normalitat" que es produeixin aquests contactes amb el govern espanyol en funcions, i ha negat que cap ministre s'hagi negat a rebre representants del Govern. Sí que ha remarcat que el que no té sentit és una reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja que aquest últim es troba "en temps afegit".

De fet, la consellera s'ha referit també a la situació a l'estat espanyol arran del fracàs de la investidura de Sánchez, i ha reiterat el desig de l'executiu català que hi hagi un nou executiu que deixi enrere l'"etapa adversa" que ha suposat per a Catalunya el mandat de Mariano Rajoy i permeti trobar algú "a l'altra banda" amb voluntat de diàleg.

stats