El Govern mobilitza 1.000 M€ per garantir la liquiditat a les empreses

L'executiu es desmarca de les propostes de Foment i ajorna el pagament de la taxa turística

El president i el vicepresident durant la seva compareixença
Xavier Grau Del Cerro
12/03/2020
4 min

BarcelonaPrimeres mesures del Govern per intentar atenuar l'impacte de l'epidèmia de coronavirus en l'economia. L'executiu de Quim Torra mobilitzarà 1.000 milions d'euros per facilitar la liquiditat i la tresoreria a les empreses, prendrà mesures fiscals com l'ajornament del pagament de la taxa turística i afavorirà el teletreball i les mesures de flexibilitat laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu primer d'aquestes mesures és garantir l'ocupació, segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, que s'ha mostrat molt crític amb les propostes de la patronal Foment que volen facilitar els acomiadaments. "No compartim la proposta de Foment", ha dit el conseller, que ha recordat que "no va en la línia del que es va tractar en el Consell de Relacions Laborals", un organisme en què, a més de departament, hi són els agents socials. "Hem de treballar en el sentit contrari", ha reblat el conseller, que ha apostat per altres mesures com el teletreball, la flexibilitat o les bosses d'hores, i ha dit que cal evitar "mesures dràstiques" com les que proposa Foment.

La mesura estrella del Govern per donar suport a les empreses és una línia de 1.000 milions d'euros que es mobilitzarà a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i Avalis, segons ha anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, amb l'objectiu de facilitar la liquiditat i la tresoreria a les empreses catalanes. El president, que també ha anunciat que el 061, el telèfon de Salut, passa a ser gratuït, ha dit també que excepcionalment participarà en la Conferència de Presidents convocada per la Moncloa davant la situació excepcional generada per l'epidèmia.

A més, davant la possibilitat que algun conseller es contagiï o s'hagi de confinar, el Govern aprovarà un decret per poder fer consells de govern amb mitjans telemàtics, com videoconferències, segons ha dit Torra. El president ha dit que no descarta "cap escenari" davant l'evolució de la crisi del coronavirus: "Si hem de prendre qualsevol altra mesura, la prendrem", ha assegurat.

La línia de crèdit serà de fins a 1.000 milions d'euros i es mobilitzarà en coordinació amb les entitats financeres, i el Govern assumirà el 75% del risc d'aquests crèdits a través de l'ICF i Avalis. Per cobrir aquest risc creditici, la Generalitat habilitarà 190 milions, ha precisat el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que també ha anunciat altres mesures de tipus fiscal per garantir la liquiditat i tresoreria de les empreses, com ajornar fins al setembre el pagament de la taxa turística, que s'havia de fer efectiva a l'abril.

El vicepresident ha defensat aquesta mesura perquè el turístic és el sector més afectat i, segons ha dit, dels tributs que depenen de la Generalitat aquest "és el que té una afectació més directa sobre l'activitat empresarial", ja que els grans tributs que graven les empreses, com el de societats, depenen del govern espanyol. No obstant, Aragonès ha admès que hi ha altres mesures fiscals "de caràcter menor" que s'estan estudiant.

El vicepresident també ha anunciat una flexibilització dels criteris d'ús del fons de contingència dels pressupostos de la Generalitat per disposar de recursos per fer front a l'impacte econòmic del coronavirus. Aragonès ha precisat que per a aquestes dues mesures –ajornar la taxa turística i utilitzar el fons de contingència– no cal que s'aprovin els pressupostos per al 2020 i ja es poden prendre ara, malgrat que ha reconegut que si s'aproven aviat els comptes, que estan en tramitació parlamentària, "tindrem més flexibilitat i recursos per prendre les mesures que puguin venir més endavant". A més, ha destacat que, un cop aprovats els pressupostos, el Govern tindrà un sostre de despesa més alt i després podrà reassignar les partides.

El vicepresident Aragonès també ha demanat que el Govern pugui flexibilitzar el dèficit. "Ja era necessari fer-ho abans, però ara no només és necessari, és urgent", ha dit, tot i que ha reconegut que la lluita contra l'epidèmia i les mesures que s'han de prendre han de ser a nivell global.

Respecte a l'impacte en el sector de la cultura, Aragonès ha reconegut que moltes empreses del sector estan patint la falta de liquiditat i tresoreria perquè han hagut de cancel·lar exposicions i espectacles, però ha dit que de moment podran beneficiar-se de la línia de 1.000 milions habilitada pel Govern, que és transversal per a tots els sectors, tot i que "s'està treballant amb el sector per veure si cal alguna línia específica".

Per la seva banda, el conseller de Treball, Chakir El Homrami, ha anunciat mesures per impulsar i incentivar el teletreball i ha indicat que caldrà un permís especial per a aquells pares que hagin de fer-se càrrec dels seus fills en els casos com Igualada i altres poblacions del voltant on han tancat les escoles.

Contra el pànic als supermercats

La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha anunciat mesures per ajudar les empreses, sobretot industrials, a buscar proveïdors alternatius, a través de les oficines de l'agència ACCIÓ que permetin que no hagin de parar els processos de producció. La consellera també ha dit que la Generalitat suspèn les campanyes de promoció turística, "perquè ara no tenen sentit", però analitzarà amb mitjans d'intel·ligència artificial els mercats turístics per fer campanyes segmentades que ajudin a recuperar el sector de la manera més ràpida possible quan passi l'epidèmia.

Respecte al pànic que ha buidat les prestatgeries dels supermercats, Chacón també ha dit que l'abastiment a la societat està garantit a través dels 32.789 establiments d'alimentació que té Catalunya, i ha indicat que en l'àmbit de la captació d'inversions no s'està notant l'impacte de l'epidèmia i "no hi ha cap disminució de l'activitat".

stats