L'atac rus a Ucraïna

El govern dels EUA bloqueja un pagament de deute rus en dòlars

El Tresor nord-americà denega a Moscou la possibilitat d'utilitzar reserves i l'acosta encara més a la fallida

BarcelonaEl govern dels Estats Units va bloquejar aquest dilluns el pagament de 636 milions de dòlars de deute rus que les autoritats de Moscou volien abonar utilitzant les reserves de divises que tenen en bancs nord-americans.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, Rússia tenia dos venciments aquest dilluns: el més petit era de 84 milions de dòlars en interessos d'un bo que venç el 2042, mentre que el més gran era de 552 milions de dòlars corresponents a l'expiració d'un bo. En tots dos casos, el deute està denominat únicament en dòlars, per tant, Moscou ha de fer el pagament obligatòriament en aquesta moneda i no pas en rubles, ja que canviar la divisa hauria suposat la fallida del país.

Cargando
No hay anuncios

El banc de Wall Street JP Morgan Chase, que actua d'intermediari en la majoria d'operacions de deute rus a l'estranger, va aturar el processament del pagament per ordre del govern federal. Rússia té ara 30 dies de gràcia per abonar els diners als bonistes abans de ser declarada en situació de fallida.

"A partir d'avui [per dilluns], el Tresor nord-americà no permetrà que es faci cap pagament de deute en dòlars des de cap dels comptes del govern rus en institucions financeres dels EUA", va dir una portaveu del departament del Tresor, l'equivalent nord-americà del ministeri d'Economia. "Rússia ha d'escollir entre esgotar les reserves de dòlars que li queden, fer entrar nous ingressos o fer fallida", va reblar.

Cargando
No hay anuncios

Rússia acumula aproximadament 640.000 milions de dòlars en reserves estrangeres –sobretot dòlars i euros–, dels quals la meitat es troben dintre de Rússia i l'altra meitat dipositades en bancs estrangers, principalment a Europa i els EUA. Amb les sancions imposades pels països de l'OTAN arran de la invasió d'Ucraïna, tots aquests diners en entitats estrangeres han quedat bloquejats.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, les sancions dels Estats Units incloïen com a excepció que Rússia pogués utilitzar aquestes reserves per retornar el seu deute internacional, que principalment està en mans d'inversors nord-americans i europeus, que patirien pèrdues si el Kremlin no pagués. Gràcies a aquesta excepció, Rússia ha pogut fer fins a cinc pagaments d'interessos de diversos bons.

Amb la decisió d'aquest dilluns, doncs, el Tresor nord-americà fa marxa enrere i cancel·la l'excepció. Per tant, a partir d'ara el Kremlin es veurà obligat a utilitzar els dòlars que té en bancs del seu país per satisfer els abonaments de deute a l'estranger. Si no els pagués o els pagués en rubles quan el bo està denominat en una altra moneda, Rússia entraria oficialment en fallida, la qual cosa l'apartaria dels mercats de deute internacionals fins que no se satisfés el pagament. Així doncs, només podria emetre bons per a inversors russos.

Cargando
No hay anuncios

Moscou encara pot pagar

Tenint en compte les xifres, però, Rússia hauria de tenir reserves de dòlars més que suficients per abonar els dos venciments d'aquest dilluns, però la mesura suposa un revés. En primer lloc, perquè vol dir que efectivament totes les divises que té a l'estranger estan bloquejades, la qual cosa redueix la solvència del país a ulls dels inversors internacionals i, per tant, en futures emissions de bons previsiblement haurà d'oferir interessos més elevats. I, en segon lloc, perquè el banc central rus ja ha utilitzat una part de les reserves interiors per fer compres de rubles als mercats de divises, amb l'objectiu de mantenir el tipus de canvi de la seva moneda i evitar que continuï devaluant-se.

Cargando
No hay anuncios

A més, les sancions occidentals també han comportat la sortida o aturada de l'activitat de moltes multinacionals i la fallida de filials europees de diversos bancs russos expulsats del sistema internacional de transferències Swift.

A favor del Kremlin, però, hi ha que Europa continua comprant energia –gas natural, petroli i carbó– a empreses energètiques russes –moltes de titularitat pública–, fet que suposa una entrada de dòlars i euros al país. No obstant, aquesta via d'entrada de divises també va patir dilluns un nou revés després que el govern d'Alemanya expropiés la filial en aquest país de Gazprom, la principal gasista russa. L'alta dependència d'alguns països, com Alemanya, del gas rus ha portat els governs de la Unió Europea a evitar, de moment, suspendre totes les compres d'energia a Rússia.