El govern espanyol simplifica la proposta incial d'ERTOs permanents
Ha traslladat als agents socials sancions d'entre 1.000 i 10.000 euros a les empreses amb contractes fraudulents
Avenços en la negociació de la reforma laboral. La reunió d'aquest divendres entre govern espanyol, sindicats majoritaris i patronals ha girat, d'una banda, al voltant d'una nova proposta de l'executiu pel que fa al disseny dels ERTO permanents –després que els agents socials rebutgessin el primer text perquè el consideraven "complex"– i, de l'altra, al voltant dels contractes fraudulents i de formació.
Respecte al primer punt, l'executiu central ha traslladat als agents socials que els futurs ERTO permanents, batejats amb el nom de mecanisme RED, siguin molt més simples a través de la simplificació del procés, però també perquè no es requeriran informes previs per part de les empreses. El canvi principal és la retirada, per part del govern espanyol, de la proposta que obligava les empreses afectades a abonar al fons de garantia salarial una part de la indemnització per acomiadament i a recol·locar els seus treballadors en altres empreses que necessitessin mà d'obra. Aquests diners s'havien de guardar per pagar la indemnització en cas que l'empresa que assumís la requalificació no pogués contractar finalment el treballador. Aquest tràmit s'ha eliminat.
Pel que fa a l'autorització dels expedients, s'activarien a través del consell de ministres. Després, les empreses podrien sol·licitar el mecanisme RED a la Inspecció del Treball, que tindria set dies per pronunciar-se. Si passats aquests set dies no s'ha pronunciat sobre l'autorització, s'entendria el silenci administratiu com a "positiu", és a dir, l'empresa podria tirar endavant l'expedient.
La nova proposta també passa per prioritzar la reducció de la jornada laboral (es planteja entre un 10 i un 70% de la jornada). En cas que aquesta reducció no resulti viable, l'empresa podria optar per la "suspensió" total dels treballadors. De la mateixa manera que ha passat amb els últims ERTO aprovats, les empreses també podrien optar a ajudes, vinculades a la formació.
Amb tot, es mantenen dos tipus d'ERTOs permanents, però es canvien els noms. Hi hauria uns ERTO cíclics, amb una duració màxima d'un any, als quals les empreses es podrien acollir davant un escenari macroeconòmic desfavorable. També uns ERTO sectorials que es podrien aplicar a un determinat sector quan aquest percebi canvis estructurals que obliguin a una requalificació de la plantilla. També durarien un any, però es podrien prorrogar durant sis mesos i fins a dues vegades, és a dir, un any complet.
Contractació
La nova proposta del govern espanyol inclou, a petició de la UGT, modificar la llei sobre infraccions i sancions per endurir els incompliments relacionats amb la contractació temporal fraudulenta. En aquest cas, l'executiu espanyol hauria acceptat incorporar que per a cada treballador que estigui contractat de manera fraudulenta es pugui aplicar una multa que oscil·li entre els 1.000 i els 10.000 euros.
Finalment, pel que fa als contractes de formació, la nova proposta del govern planteja que també es puguin fer amb persones sense qualificació professional i també amb les que ja tenen un títol de formació professional, equiparant-se amb un estudiant universitari sempre que la persona no s'hagi contractat abans a través d'un contracte formatiu. A més, aquest contracte podria fer-se a persones de fins a 30 anys però amb límits.
Amb tot, govern espanyol i agents socials continuaran negociant dimecres que ve. Fonts de la negociació apunten que, malgrat que la intenció és avançar els treballs en els pròxims dies, tot indica que la reforma arribarà en un dels últims consells de ministres de l'any perquè entri en vigor just abans del 31 de desembre. De fet, els sindicats critiquen que no s'està avançant amb la "rapidesa" necessària. A més, la temporalitat continua sent l'escull principal, reconeixen fonts del ministeri de Treball, i per ara el debat sobre aquest punt no s'ha reprès.