Laboral

El govern espanyol proposa una jubilació parcial a partir dels 62 però amb més anys cotitzats

El ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions és optimista amb la possibilitat d'acordar el model amb els sindicats

ARA
2 min
La ministra de la Seguretat Social, Elma Saiz, en una imatge recent.

BarcelonaEl ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha proposat ampliar de dos a tres anys la possibilitat d'avançar la jubilació parcial general –dels 63 als 62 anys–, amb alguns condicionants "que contribueixin al manteniment de l'equilibri del sistema", segons han informat des del departament que dirigeix Elma Saiz.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns s'ha celebrat una nova reunió de la comissió negociadora en matèria de Seguretat Social, on s'estan discutint qüestions com la col·laboració de les mútues amb la Seguretat Social, els coeficients reductors que cal establir per anticipar la jubilació en feines perilloses, la recuperació del coeficient multiplicador de l'1,5 en treballadors fixos discontinus i la compatibilitat entre la feina i la pensió, entre altres aspectes. El govern espanyol, segons recull Europa Press, creu que està a punt d'aconseguir un acord amb els agents socials sobre pensions i Seguretat Social, encara que els sindicats han lamentat la falta de "novetats" en la negociació i de propostes escrites del departament que dirigeix Elma Saiz. "Gràcies a una intensa tasca de negociació els últims dies, s'està molt a prop d'assolir un acord sobre aquests afers", han assegurat des del ministeri.

En el cas concret de la jubilació parcial general, l'executiu proposa ampliar de dos a tres anys la possibilitat d'avançament des dels 65 anys previstos, amb la qual cosa un treballador s'hi podria acollir a partir dels 62, en comptes dels 63 actuals. El ministeri també estudia un model més "equilibrat i flexible" per a l'empresa de la jornada de treball del rellevista (el treballador que substitueix l'empleat que s'acull a la jubilació parcial) i del pensionista.

Els sindicats, descontents

Tot i això, la UGT ha denunciat que la "contrapartida" que han d'assumir els treballadors per poder accedir a la jubilació parcial a partir dels 62 anys és que han d'acumular una cotització de 38 anys i mig, quan el màxim que s'exigia fins ara eren 36 anys. "Sense aquesta carrera de cotització no es podrien acollir les persones a aquesta modalitat de jubilació", ha advertit el sindicat. En el cas de la jubilació parcial a la indústria manufacturera, els anys per accedir-hi s'eleven, segons la UGT, dels 33 als 35 anys.

La jubilació parcial és una modalitat de feina en què la jubilació es compatibilitza amb un contracte de treball a temps parcial que pot estar vinculat o no a la contractació d'un altre treballador rellevista.

stats