El govern espanyol proposa fins a 13 trams diferents per a les cotitzacions dels autònoms
Ministeri i agents socials han començat a negociar el nou sistema de cotització per ingressos reals
MADRIDArrenca de nou la negociació en matèria laboral que ha de desencallar el futur sistema de cotització per ingressos reals per als autònoms. Aquest dijous el ministeri d'Inclusió i Seguretat Social ha traslladat a les associacions de treballadors autònoms, sindicats majoritaris i patronals una nova proposta sobre el futur sistema. En concret, el ministeri planteja dividir els autònoms en 13 trams diferents en funció dels seus rendiments, des dels que guanyen menys (600 euros al mes) fins als que superen uns ingressos mensuals de 4.050 euros, segons expliquen fonts del diàleg social a l'ARA. Així, en funció del tram al qual se situa el treballador, aquest pagaria una quota més baixa o més alta. En concret, el tram mínim serien uns 183 euros, mentre que aquells treballadors que es trobin al tram màxim pagarien 1.267 euros aproximadament, confirmen fonts dels agents socials a l'ARA, que avisen que "tot just és l'inici de la negociació" i, per tant, les quantitats poden canviar.
A més, el ministeri de Seguretat Social vol que el treballador tingui la possibilitat de canviar fins a sis cops l'any de tram, en funció de si la seva facturació cau o puja algun mes. "Aquesta flexibilitat ha de permetre que cada treballador adapti les seves cotitzacions quan sigui un moment de menys o més beneficis", apunten les mateixes fonts, que afegeixen que aquells que pagaran més són "en general societaris, que també tenen més deduccions". El ministeri també proposa mantenir una tarifa plana reduïda de 70 euros durant els dos primers anys des que un empleat per compte propi es doni d'alta a la Seguretat Social.
El disseny d'aquest sistema respon a l'acord que el govern espanyol ja va entomar amb les organitzacions de treballadors autònoms l'any 2018, quan es va decidir que calia caminar cap a l'adequació d'unes bases de cotització en funció dels ingressos. A més a més, també ho recull la recomanació número 5 del Pacte de Toledo i l'acord de pensions de l'estiu passat amb els agents socials. "Partim d'un sistema injust en què, per exemple, paga el mateix un treballador autònom amb un rendiment de 400 euros al mes que un altre amb una facturació de 6.000 euros. El nou model corregirà aquesta desigualtat", defensen fonts del diàleg social.
Els càlculs inicials de l'executiu són que un treballador amb uns ingressos d'entre uns 600 i 900 euros al mes, el col·lectiu més nombrós d'autònoms, s'estalviaria uns 600 euros l'any en cotitzacions. Amb tot, el govern proposa deixar un termini de temps de fins a nou anys de transició perquè els treballadors s'adaptin al nou sistema. La pròxima reunió amb els agents socials serà dilluns que ve.