Funció pública

El govern espanyol proposa augmentar un 2% el salari dels funcionaris de l'Estat

El ministeri d'Hisenda s'ha reunit aquest dimarts amb els sindicats, representants de les comunitats autònomes i la Federació Espanyola de Municipis

2 min
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, en roda de premsa aquest dilluns.

MadridEl ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha proposat un augment dels sous dels funcionaris de l'Estat del 2% per a l'any 2022. L'increment s'ha posat damunt la taula al començament de la reunió de la taula general de negociació de les administracions públiques, convocada aquest dimarts al matí, segons han confirmat a l'ARA fonts del ministeri que encapçala María Jesús Montero. L'augment dels sous dels funcionaris aniria vinculat als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2022, que en un principi també havien de recollir un augment salarial del 2% per als diputats del Congrés (uns 249.000 euros), una mesura que finalment es va rebutjar. Tanmateix, sí que s'augmentaria el salari dels treballadors públics del Congrés, en cas que l'increment plantejat per l'executiu central quedés recollit finalment als PGE de l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la taula de negociació d'aquest dimarts hi han participat els principals sindicats del sector públic (UGT i CSIF) amb l'excepció de CCOO, que aquest dilluns ja va anunciar que no hi assistiria. Des d'aquest sindicat critiquen que se'ls va convocar a la taula de negociació sense cap document previ, cosa que "transmet una decisió inamovible" de l'executiu espanyol. "Malgrat el càstig salarial i les condicions laborals a les quals s'ha sotmès els més de tres milions de treballadors de les administracions públiques, hem continuat mantenint els serveis públics que garanteixen els drets de la ciutadania. El personal públic no mereix aquest menyspreu a la negociació col·lectiva", han apuntat des de CCOO a través d'un comunicat. A més, fonts de la UGT han avançat que rebutjaran qualsevol proposta que "aprofundeixi en la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors públics". Les últimes previsions de l'índex de preus de consum (IPC) auguren que se situarà per sobre del 2% els pròxims mesos arran de l'encariment de la llum i els combustibles. A la negociació també hi han assistit representants de les comunitats autònomes i la Federació Espanyola de Municipis.

L'any passat, el govern de Sánchez anunciava un augment del 0,9% del sou dels funcionaris estatals en els pressupostos de l’Estat, inclosos els sous del mateix Sánchez i la resta de ministres. A banda de la pujada salarial, l’executiu central també va incrementar el nombre de funcionaris en 28.055. La factura de tot plegat va tenir un cost de 1.500 milions d’euros. Aquesta decisió enmig de la crisi provocada per la pandèmia va generar polseguera entre els mateixos funcionaris, que van discrepar sobre l'augment del seu salari. La proposta va ser calcada per la Generalitat, que també va apujar un 0,9% els salaris als funcionaris, tot i l'escassetat de fons.

A més de l'increment del salari per al 2022, el ministeri també ha plantejat augmentar la taxa de reposició, és a dir, les substitucions que són necessàries per a cada jubilació o baixa laboral entre els funcionaris, per sobre del 100% en tots els casos. En concret, la taxa ordinària de reposició seria del 105%, del 115% en aquells sectors prioritaris i del 120% per a l'administració local i les forces i els cossos de seguretat de l'Estat (exèrcit i policies).

stats