El govern espanyol proposa ampliar el període de càlcul de les pensions de 25 a 30 anys i triar els 28 millors
El ministeri i els agents socials han reprès aquest dilluns la negociació de la reforma del sistema
MADRIDAquest dilluns, el ministeri de la Seguretat Social ha reactivat la taula de negociació de les pensions amb els agents socials –sindicats i patronals– i ha presentat per fi una proposta formal de la segona part de la reforma del sistema. Fins ara, els contactes havien estat permanents però de forma informal, i el govern no havia presentat un document amb la proposta concreta, que ara s'haurà de negociar. El temps, però, ja ha començat a córrer si es té en compte que aquesta part de la reforma ha d'estar aprovada abans que acabi l'any, segon es desprèn del pla de recuperació enviat a Brussel·les.
En concret, aquest dilluns el ministeri ha donat a conèixer, per fi, els seus plans pel que fa a l'ampliació dels anys cotitzats que s'han de tenir en compte per calcular la pensió. El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, proposa ampliar el període de càlcul de les pensions de 25 a 30 anys i triar els 28 millors. "Una elecció dels millors 28 anys de 30 anys", expliquen fonts del ministeri. Es faria "progressivament" i els treballadors podrien descartar els pitjors 24 mesos, és a dir, dos anys, apunten les mateixes fonts.
CCOO ha sigut l'únic agent social que ha valorat la proposta i que, per ara, la rebutja de ple. "No és una mesura necessària en aquest moment", ha apuntat el sindicat en un comunicat. De fet, l'ampliació del període de càlcul de les pensions sempre ha generat tensió, perquè tampoc agrada als socis habituals del govern espanyol ni al partit minoritari de la coalició, Unides Podem. Sobre la proposta d'Escrivá (PSOE), fonts d'Unides Podem responen que "no comparteixen res que pugui suposar un descens de la protecció de les pensions". "Sempre hem mantingut que les solucions no passen per retallar i un increment del període de càlcul constitueix una retallada que dificulta accedir a la jubilació", apunten les mateixes fonts a l'ARA.
Fonts de la cartera que dirigeix Escrivá afirmen que la mesura seria progressiva, com també va ser l'ampliació dels 15 als 25 anys entre l'any 2011 i fins a aquest 2022. Una mesura que ha suposat una disminució de les pensions d'un 5%, segons el Banc d'Espanya. En paral·lel, però, el ministeri ha proposat millorar el tractament d'aquells buits durant la cotització, és a dir, d'aquells períodes llargs en què una persona no ha pogut cotitzar i que generen una interrupció en la vida laboral. Escrivá proposa reforçar-los en el cas de dones i homes que han vist minorada la seva vida laboral després de tenir un fill, en sintonia en com funciona el complement de bretxa de gènere. A més, també se suggereix donar un "tractament especial" d'aquests buits en el cas dels treballadors autònoms.
Des del ministeri sempre han mantingut oberta la porta a "adequar a la realitat actual de les carreres professionals el període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació, preveient la possibilitat d'elecció dels anys que integrin la base reguladora a les carreres més llargues". És a dir, que l'extensió del període es pugui combinar amb l'elecció dels anys cotitzats més favorables, sobretot tenint en compte que les noves vides laborals no són tan continuades, sinó que tenen alts i baixos. Una mesura, però, que en funció de com es dissenya ha estat criticada per suposar una retallada de la prestació.
Cotització i pensió màxima
Escrivá també ha donat detalls de com vol augmentar progressivament la base màxima de cotització. Com ja va anticipar, vol vincular l'augment de les bases màximes de cotització amb la inflació, com passa amb la prestació de la pensió. Alhora, el ministre proposa afegir una xifra addicional a aquest element entre els anys 2025 i 2025: augmentar-les fins a un 29%, cosa que es tradueix en 1,154 punts cada any, expliquen fonts del ministeri. "El que introduïm és predictibilitat", ha defensat amb anterioritat Escrivá. En paral·lel, augmentarien les pensions màximes, de manera progressiva i limitada. Amb aquesta mesura el govern estima augmentar la recaptació fins a cinc punts addicionals de PIB cada any.
Cal recordar que l'objectiu final és caminar progressivament cap al que es coneix com a destope de la base màxima de cotització, és a dir, eliminar el màxim actual (es van actualitzant cada any). Ara mateix, només es calcula el que s'ha de cotitzar sobre els primers 4.139 euros (base màxima de cotització l'any 2022). La resta queda exempta.