Mercat de treball

El govern espanyol planteja un increment del salari mínim d'entre 12 i 19 euros aquest any

Sánchez ha confirmat una pujada "imminent" de l'SMI i la patronal s'hi oposa

Fins als 969 euros. És el màxim que podria augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) aquest 2021 i que ara se situa als 950 euros al mes. La proposta que ha traslladat el ministeri de Treball als agents socials (sindicats majoritaris i patronals) és aprovar un increment d’entre 12 i 19 euros, és a dir, el que aconsella l’informe d’experts convocats pel govern espanyol del mes de juny passat. Així ho ha confirmat el secretari d’estat de Treball, Joaquín Pérez, al final de la reunió tècnica d’aquest dimecres amb els agents socials, convocats a l’edifici del ministeri. La proposta concreta del ministeri implicaria augmentar l'SMI uns 15 euros aquest 2021, 31 euros l’any que ve i 31 més el 2023, segons ha explicat el sindicat UGT, malgrat que Pérez s'ha mostrat molt prudent i ha insistit que “no hi ha cap xifra concreta” fins que no s’acordi un text final.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Perquè la recuperació sigui justa no podem deixar enrere els més dèbils”, ha dit Pérez, que ha anticipat que les dades de l’atur de demà dijous “corroboren” el creixement econòmic i una mesura com ara incrementar el salari mínim. En la mateixa línia s'ha pronunciat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha anticipat la convocatòria d’una taula de diàleg més i “la decisió [final] es pren”, ha assenyalat en una entrevista a Onda Cero aquest dimecres. La taula de diàleg tindrà lloc dilluns que ve al matí.

Cargando
No hay anuncios

Vuit mesos de tensió

Ningú dubta que l’augment del salari mínim es produirà enguany, i encara menys després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confirmés aquest matí una “pujada immediata”. Sánchez ha refermat, en una compareixença d’obertura de curs a la Casa Amèrica de Madrid, el compromís amb l’acord del govern de coalició que el 2023 l’SMI sigui el 60% del salari mitjà. “No guanya ni Nadia ni Díaz, sinó els que estan fora d’un conveni col·lectiu, els treballadors més precaris”, ha apuntat Díaz, que ha tancat així vuit mesos de tensió entre els dos membres del govern espanyol, per les discrepàncies al voltant de la mesura i, en especial, entre la titular d’Economia, Nadia Calviño (PSOE), i la ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unides Podem).

Cargando
No hay anuncios

A l’espera dels últims contactes per tancar una quantitat final tant per a aquest any com per al 2022 i el 2023, i que afectaria un milió i mig de treballadors, en especial moltes dones segons els càlculs del govern espanyol, les posicions de tots els actors són clares. Per part dels sindicats, malgrat que celebren el compromís d’augmentar el salari mínim, la proposta del ministeri de Treball d’apujar entre 12 i 19 euros el salari mínim no és “suficient”. Tant CCOO com UGT consideren que l’increment el 2021 hauria d’anar en paral·lel als preus i situar-se, com a mínim, en uns 25 euros, segons ha defensat el secretari general de CCOO, Unai Sordo. En concret, la pujada que defensen els sindicats aniria lligada a l’índex de preus de consum (IPC), la inflació, que s’ha situat a l’agost en un 3,3% respecte a fa un any -la dada més alta des de l’octubre del 2012- i ja acumula sis mesos consecutius a l’alça. “Tenim una sensació agredolça”, ha dit el vicesecretari general de política sindical de la UGT, Mariano Hoya, després de la reunió. Per al sindicat, la proposta del ministeri de Treball “no s’ajusta a la realitat”. “La situació econòmica justifica l’increment i no generarà desocupació”, ha insistit Hoya.

Finalment, la patronal continua enrocada i no mou fitxa. “En un escenari d’incertesa demanem prudència i mantenim la negativa de no incrementar el salari mínim”, ha defensat Rosa Santos, de la CEOE, present a la reunió d’aquest dimecres. La patronal, que sí que està oberta a negociar un increment per al 2022 i el 2023, ha avisat el govern espanyol que un augment aquest 2021 es traduirà en “dificultats” per a les petites i mitjanes empreses. De fet, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que no ha assistit a la conferència del president espanyol perquè estava fora de Madrid, ha reiterat que no era el moment d’apujar l’SMI perquè es traduiria en una “contracció” de l’ocupació. “Soc el primer a dir que ho hauríem de fer. Però penso que no és el moment perquè venim d’un any i mig horrible”, ha dit en una entrevista a Telecinco. “La decisió [d’augmentar el salari] està presa. La millor solució sempre és l’acord”, ha emfatitzat Díaz, que ha afegit que “és difícil entendre per què es vol pactar l’increment dels convenis col·lectius i no el salari mínim".