El govern espanyol no planteja nous impostos a les elèctriques
Els directius de les cinc grans energètiques es reuneixen amb l'executiu per abordar les mesures del pla de xoc econòmic per la guerra
MADRIDLa proposta del soci minoritari al govern espanyol, Unides Podem, d'aplicar un impost específic sobre les elèctriques ha quedat en no res. La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera (PSOE), ha negat que aquesta mesura s'hagi traslladat a les grans companyies. "No s'ha parlat d'un impost específic a les grans elèctriques", ha dit Ribera, després que l'executiu s'hagi reunit aquest dimarts amb els alts directius d'Iberdrola, Endesa, EDP, Naturgy, Repsol i Acciona.
El govern espanyol s'ha reunit amb les energètiques per abordar el pla de xoc econòmic per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna i que vol aprovar el pròxim dia 29 de març. Gran part de la bateria de mesures que el govern de Sánchez vol aprovar afecten, precisament, aquestes companyies, perquè el cavall de batalla és l'espiral alcista dels preus de la llum. De fet, les companyies no han vist mai amb bons ulls una pujada d'impostos i fonts del sector expliquen després de la reunió que "el govern no va cap aquí".
Ribera, que no ha concretat quines propostes ha traslladat a les empreses, sí que ha traslladat a les grans elèctriques que hauran de fer un "esforç addicional" per ajudar a rebaixar el preu de la llum, és a dir, assumir part de l'impacte que consumidors i empreses estan patint per l'escalada de preus actual.
Com? La ministra només ha fet referència a mesures en la línia del que decideixi el Consell Europeu aquest 24 i 25 de març, mentre que les empreses estan disposades a contribuir-hi, asseguren diferents fonts del sector. Més enllà de les decisions que depenen de la posició europea, el govern espanyol té en marxa el decret que retalla els anomenats beneficis caiguts del cel que les companyies obtenen per vendre les diferents tecnologies al preu que marca el gas, el més car. Aquesta mesura s'ha aigualit amb el temps i l'executiu podria reforçar-la. La idea, però, no la veuen amb bons ulls les elèctriques, que argumenten que no tenen beneficis extraordinaris perquè estan firmant molts contractes a llarg termini i, per tant, col·locant energia a un preu molt per sota de l'actual. La mesura que el sector també veu factible és la de posar un topall, però Ribera ja no preveu l'opció, o deslligar el gas del mercat majorista. "No s'ha dit com", expliquen fonts del sector, assumint la falta de concreció.
Itàlia confisca beneficis
Els països de l'entorn també estan movent fitxa. Itàlia espera recaptar uns 3.480 milions d'euros dels beneficis extraordinaris de les elèctriques. A més, el govern de Mario Draghi va aprovar divendres un paquet de 4.400 milions d'euros per ajudar els consumidors i les empreses a fer front a l'augment dels costos energètics agreujats per la crisi d'Ucraïna.