Funció pública

El govern espanyol llança l'oferta d'ocupació pública més gran de la història

El consell de ministres aprova 40.146 places públiques a l'administració estatal, un 21% a les forces de seguretat

2 min
Proves dels processos selectius de funció pública i educació de la Generalitat a la facultat d'economia de Barcelona

MadridEl govern espanyol ha aprovat una nova convocatòria rècord de llocs de treball públics. De fet, és la més gran de la història, segons ha destacat la portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, en roda de premsa aquest dimarts després del consell de ministres. En concret, aquest 2024 es convocaran fins a 40.146 places públiques a l'administració estatal, tal com ha informat el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, José Luis Escrivá, aquest dimarts. Es tracta d'una convocatòria superior a la del 2023, que ja va ser històrica, a través de la qual es volen reforçar, sobretot, serveis d'atenció a la ciutadania, com és el cas del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), l'administració de justícia i les administracions locals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta serà la primera oferta d'ocupació pública en què es reservaran un 10% de les places per a persones que tenen alguna discapacitat. En total, 3.147 places de les ofertes, 629 de les quals per a persones que tenen una discapacitat intel·lectual reconeguda.

20.840 places de torn lliure

De les places públiques que es convocaran, 31.465 formen part de l'administració general de l'Estat (AGE). D'aquestes, 20.840 seran de torn lliure. Això vol dir que, si es compleixen els requisits bàsics de les bases de la convocatòria, qualsevol persona pot optar a la plaça tot i que no estigui treballant a l'administració pública estatal. Després, es reservaran 10.625 places per a promoció interna. "Continuem treballant en un model en què s'impulsa la promoció dels ocupats públics", ha destacat Escrivá.

Alhora, 8.500 places públiques seran exclusives per a les forces i cossos de seguretat de l'Estat (6.520 en torn lliure i 2.161 de promoció interna). Per sectors, 2.857 places seran per a la Policia Nacional, 3.158 places a la Guàrdia Civil i 2.666 corresponen a l'exèrcit. A tot plegat, s'hi sumen unes 3.000 places que han quedat buides en les últimes convocatòries i que ara tornaran a obrir-se.

El ministeri de Funció Pública defensa que la convocatòria d'aquest 2024 garanteix una creació d'ocupació neta. En concret, la cartera que pilota Escrivá xifra en 9.000 els llocs públics de treball nets. Això vol dir que el nombre de places que s'ofereixen és superior a les vacants que es produeixen per la jubilació de funcionaris. Aquesta ha estat una de les queixes històriques dels sindicats de l'administració pública: malgrat l'anunci d'una convocatòria rècord d'ocupació pública, la plantilla real ha crescut molt menys per l'allau de jubilacions, així com per la necessitat de reservar places per promoció interna i estabilitzar els empleats públics.

Un cop l'oferta pública es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), caldrà estar pendents de les diferents convocatòries que puguin fer les administracions públiques, perquè no hi ha un calendari precís pel que fa a les convocatòries.

Fons per a polítiques d'ocupació

El consell de ministres d'aquest dimarts també ha aprovat la distribució territorial de 771 milions d'euros, amb càrrec als fons del SEPE, per finançar les polítiques actives d'ocupació de les comunitats autònomes. De fet, la partida ha de ser aprovada per la conferència sectorial d'ocupació i assumptes laborals formada per les comunitats. "Es tracta de fons que permetran reforçar les plantilles dels serveis públics d'ocupació per a l'orientació d'usuaris", ha destacat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa aquest dimarts.

stats