El govern espanyol avala Antón Costas com a president del Consell Econòmic i Social
Calviño assegura que el nomenament, pendent del vistiplau del Congrés, té el suport "unànime" dels agents socials
Les vicepresidentes del govern espanyol, Nadia Calviño –titular d'Economia– i Yolanda Díaz –titular de Treball–, han avalat aquest dijous la candidatura de l'expresident del Cercle d'Economia Antón Costas per a la presidència del Consell Econòmic i Social (CES), que haurà de ser aprovada pel Congrés. L'executiu ha trobat així un nom per al càrrec, vacant des de la dimissió de Marcos Peña el 2019.
En el seu discurs durant l'acte de presentació, Costas, doctor en economia, autor de diversos llibres i catedràtic de política econòmica a la Universitat de Barcelona, s'ha marcat l'objectiu d'enfortir relacions de confiança i establir "un clima previ de consens, que després faciliti que el sistema polític faci la seva feina". Segons Calviño, "la seva candidatura ha suscitat la unanimitat de tothom" i permetrà que el CES "comenci una nova etapa". Per la seva banda, Díaz va qualificar Costas de "savi", ja que –va dir– porta anys "desfent els nusos" dels grans debats econòmics de l'Estat.
El CES és un òrgan consultiu –és a dir, sense capacitat de decisió– de l'executiu espanyol en què participen el govern, les patronals i els sindicats, així com representants dels sectors agrari i pesquer, entitats socials i representants dels consumidors. L'objectiu de l'ens és discutir i negociar sobre legislació laboral.
En aquest sentit, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha advocat per un CES "revitalitzat" que sigui "la pedra filosofal" per a la construcció d'un país més just i igualitari. Pel que fa a les patronals, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reclamat més lleialtat institucional, perquè, ha dit, "tenim unes lleis que estan per complir-se i aquí estem per veure com les podem millorar".
Crític amb el Procés
Costas va ser president del Cercle d'Economia, l'organització que agrupa algunes de les grans empreses catalanes i els principals noms de l'establishment econòmic del país des de fa més de seixanta anys, entre els anys 2013 i 2016, en substitució de l'exministre del PP Josep Piqué. Durant el seu mandat, Costas va mantenir la línia de l'entitat crítica amb el paper de la Generalitat durant el Procés perquè descuidava els problemes quotidians de la població.
Ja fora de la presidència del Cercle –el va rellevar el president de la immobiliària Colonia, Juan José Bruguera–, va justificar el decret del govern espanyol que facilitava el canvi de seu a les empreses catalanes després de l'1 d'Octubre i va desqualificar la iniciativa de retirar diners de CaixaBank i el Sabadell impulsada per l'ANC i Òmnium com a protesta pel trasllat dels domicilis socials arran del referèndum.