Energia
Economia02/12/2022

El govern espanyol assumeix que el gasoducte Barcelona-Marsella no estarà operatiu fins al 2030

És la data que Espanya es fixa per poder exportar hidrogen verd a Europa.

MADRIDEspanya preveu poder exportar hidrogen verd a partir del 2030, any en què també entraria en funcionament el gasoducte marítim que connectarà Barcelona amb Marsella i que serà presentat per Espanya, Portugal i França la setmana que ve, en el marc de la cimera del grup Euromediterrani que se celebrarà a Alacant (País Valencià). Així ho detallen fonts del ministeri de Transició Ecològica, que expliquen que l'Estat prefereix ser consumidor d'aquest combustible abans que ser un país que en vengui. "La realitat, però, és que Espanya té l'oportunitat de ser exportador", afegeixen.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estimació fixada en el 2030 té en compte el que triguen a ser aprovats els projectes d'interès comunitari de la Unió Europea (la idea és que aquest ho sigui). Tanmateix, és un termini de temps "orientatiu", assumeixen les mateixes fonts, ja que dependrà d'elements com la disponibilitat dels materials o la capacitat d'Espanya de produir hidrogen. Per això, tampoc s'ha tancat la porta al fet que, un cop construït, es pugui transportar gas natural durant un cert temps.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el que queda clar és que el gasoducte del BarMar o H2MED, com ha sigut batejat finalment, no solucionarà la crisi energètica que travessa actualment Europa i que els pròxims mesos estarà marcada pel fred, així com per la situació excepcional de països com França, que està important electricitat d'Espanya més que mai perquè té gran part dels seus reactors nuclears aturats.

Cargando
No hay anuncios

A més, el que es planteja el govern espanyol no és fàcil. Primer cal produir prou hidrogen renovable per substituir l'hidrogen que ara com ara utilitza Espanya, en concret la indústria i la refineria. El fet és que avui dia el 99% de l'hidrogen que es consumeix a l'Estat (mig milió de tones l'any) és gris. És a dir, és hidrogen que té el seu origen en els combustibles fòssils. El que pretén Espanya és liderar la producció d'hidrogen renovable o verd que es genera gràcies a electricitat d'origen renovable –energia eòlica i solar.

Des del departament que dirigeix la ministra de Transició Ecològica, Teresa, Ribera, són optimistes: "Si arribem a instal·lar 16 gigawatts d'electrolitzadors [l'aparell per produir hidrogen verd], podem cobrir el mig milió de tones", asseguren. L'únic però és l'aigua que es necessita també durant el procés i que, ara com ara, no és abundant a Espanya. Alhora, des del ministeri també es confia en ser competitius pel que fa al preu. "El gas natural ha pujat tant que l'hidrogen verd pot ser-ho", asseguren les mateixes fonts.