Sánchez canviarà la llei perquè el banc pagui l’impost de les hipoteques
El president espanyol pretén resoldre la crisi oberta pel Suprem
MadridEl govern espanyol modificarà la llei perquè sigui el banc i no el client qui pagui l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) en la signatura d’una hipoteca. Després de la sentència que va emetre ahir el Tribunal Suprem en què feia marxa enrere d'una decisió anterior que obligava els bancs a fer-se càrrec d’aquest tribut, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres personalment des de la Moncloa els canvis legals, que pretenen tancar la crisi oberta per la decisió dels jutges, que ha rebut un fort rebuig social.
Sánchez ha destacat que el govern “respecta” la feina del poder judicial però ha lamentat la situació creada per la sentència: “La situació no és positiva ni per a les entitats, ni per als jutges ni sobretot per als ciutadans”. El president espanyol ha afegit que treballen per generar “un escenari previsible” per a tots els actors i que aporti “seguretat jurídica”. El consell de ministres de demà serà l’encarregat de reformar la llei que regula l’impost per fer que “mai més” sigui el client qui pagui l’AJD, i ho farà a través d’un reial decret. A la vegada, es crearà una autoritat independent per reforçar la protecció dels clients bancaris davant de potencials “abusos” del sector financer. La modificació legal no tindrà, però, efectes retroactius, així que els bancs no hauran d’indemnitzar els clients pels impostos pagats fins ara, i tampoc inclourà una limitació o supressió de l’impost, com demanaven alguns sectors de la dreta, perquè això tindria un fort impacte en les finances autonòmiques, ha recordat.
Sánchez també s’ha referit a l’anunci de Podem, el seu soci parlamentari, de convocar una concentració davant de les portes del Suprem aquest cap de setmana, i ha dit que tenen potestat de fer “oposició” com vulguin, però que ells prefereixen que es faci “a les institucions”. Pel que fa a la possibilitat que les entitats bancàries acabin carregant als clients aquest impost indirectament, Sánchez ha apel·lat a la seva “responsabilitat” per evitar que sigui així, però no ha anticipat cap mesura concreta per evitar-ho.
Demana una reflexió al TS
“El TS ha de fer una reflexió sobre aquestes dues setmanes”, ha dit Sánchez, perquè “cap poder ha d’estar fora de la crítica, i el poder judicial ha de fer autocrítica”, ha considerat quan se li ha preguntat si la credibilitat de la justícia està en qüestió a les portes del judici de l’1-O, però ha considerat que “no té res a veure” un assumpte amb l’altre. Davant d’això, el president espanyol ha tret pit de la rapidesa en l’actuació de l’executiu, que en “dos dies” tindrà una resposta al caos generat per la sentència.
Fora de la qüestió de les hipoteques, Sánchez s’ha referit també en la roda de premsa a la possibilitat que els independentistes no donin suport als pressupostos. En aquest cas, "la voluntat" del govern és aprovar amb decrets llei mesures com ara l'augment del salari mínim.
Lesmes demana un canvi legislatiu
El president del TS, Carlos Lesmes, ha rebutjat qualsevol responsabilitat amb la situació de caos creada amb les sentències dels impostos hipotecaris i l’ha atribuït a una “manca de claredat de la llei”. També ha negat pressions de la banca: “Els 28 magistrats han actuat amb total llibertat”, ha assegurat en unes declaracions fetes aquest dimecres.
El president de l’alt tribunal ha convidat a fer una reforma legal. “Crec que ara les parts tenen una magnífica oportunitat per aclarir definitivament qui ha de ser el subjecte passiu”, ha dit.
Casado promet suprimir l'impost si és president
El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha anunciat aquest dimecres que si es converteix en president del govern espanyol farà una "revolució fiscal" que inclourà la supressió d'impostos com el d'actes jurídics documentats (AJD). Així ho ha assegurat a Twitter, on ha defensat que el projecte del PP es basa a "defensar la llibertat individual, la seguretat jurídica i la propietat dels espanyols".