Salari mínim

El salari mínim pujarà 50 euros aquest 2025, fins als 1.184 euros mensuals

El ministeri de Treball arriba a un acord amb CCOO i la UGT, però sense la patronal

Les dones treballadores cobren aproximadament 400 euros anuals menys que els homes.
3 min
2
Regala aquest article

MadridEnguany, el salari mínim interprofessional (SMI) pujarà 50 euros al mes i se situarà en 1.184 euros bruts mensuals en catorze pagues, tal com ha anunciat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa aquest dimecres al migdia. Això suposa un increment d'un 4,4% en comparació amb el salari mínim actual, que és de 1.134 euros mensuals, també en catorze pagues. Alhora, significa aplicar la part alta de la forquilla que va plantejar el comitè d'experts de l'SMI: d'una pujada del 3,4%, a una pujada de com a màxim un 4,4%, com ha acabat passant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri de Treball ha acordat el nou increment amb els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, però sense la patronal CEOE. El pacte ha arribat després d'una última reunió celebrada aquest mateix dimecres al migdia. "Avui donem una bona notícia", ha celebrat Díaz després del conclave. La ministra ha lamentat que les organitzacions empresarials no s'hagin sumat a l'acord, tot i que ha agraït les seves aportacions i la seva "voluntat negociadora". Per la seva banda, els sindicats plantejaran ara la proposta als seus òrgans de direcció, que l'hauran de validar.

Increment retroactiu

La nova pujada serà retroactiva i, per tant, tindrà efectes des de l'1 de gener del 2025. Es preveu que s'aprovi en un dels pròxims consells de ministres, segurament en el de la segona setmana del mes de febrer. "Els anticipo que [la seva aprovació] serà imminent", ha reiterat la ministra.

L'SMI actual és de 1.134 euros bruts al mes. El compromís entomat pel govern espanyol és que el sou mínim creixi tenint en compte l'augment del salari mitjà a l'Estat i suposi el 60% del salari mitjà, tal com determina la Carta Social Europea. A ulls dels sindicats, això es complia si s'aplicava una pujada superior als 50 euros al mes. En concret, la UGT i CCOO havien plantejat incrementar l'SMI fins als 1.200 euros mensuals en 14 pagues, la qual cosa significaria un augment del 5% o el 6%.

Des del ministeri sempre s'havia apostat per l'increment finalment acordat, mentre que la patronal CEOE havia proposat un increment de 30 euros, és a dir, fins a 1.168 euros. Aquest dimecres al matí, el president de l'organització empresarial, Antonio Garamendi, ja anticipava que veia difícil un acord tripartit. Per a la patronal, l'increment del 4,4% era una línia vermella.

Aquest, però, no és el primer cop que l'organització empresarial no s'afegeix a l'acord. Ni l'increment del 2023, ni el del 2024 van comptar amb el suport dels agents empresarials. Aleshores, les patronals van argumentar que no s'havien atès les seves demandes d'indexar l'SMI als contractes públics i d'establir bonificacions per al sector del camp, dues qüestions que aquest cop tampoc s'han abordat.

Pendents de l'IRPF

L'increment d'aquest 2025 obre el debat de la tributació per l'IRPF per part d'aquells que perceben aquest sou mínim. Amb la pujada de 50 euros al mes, el sou brut anual creix fins a 16.576 euros, mentre que el mínim exempt actual per no tributar en l'IRPF és de 15.876 euros. Fins ara, el ministeri d'Hisenda sempre s'ha adaptat a les pujades de l'SMI i ha retocat l'IRPF, però de cara a aquest 2025 es manté la incògnita. Mentrestant, des de Treball aposten per incrementar el mínim exempt. "La nostra posició no ha canviat", ha dit Díaz. Alhora, Treball i sindicats han acordat obrir una taula de negociació paral·lela per estudiar com la pujada de l'SMI no es menja els suplements salarials.

Amb la derogació del decret òmnibus al Congrés dels Diputats, la pròrroga del salari mínim del 2024 va decaure. El ministeri de Treball, però, ha dictat una instrucció perquè cap empresa apliqui un SMI per sota del de l'any 2024 (1.134 euros) tant als contractes antics com als nous.

L'acord del ministeri de Treball amb els sindicats majoritaris per incrementar l'SMI arriba just després que Treball i Economia hagin fet les paus per aprovar la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. La mesura està previst que s'aprovi per la via d'urgència en el pròxim consell de ministres.

stats