Turisme

Govern i economistes aposten per un canvi de model turístic a Catalunya

Pimec reclama un pacte entre tots els partits per fixar cap a on ha d'anar el sector

BarcelonaLa Generalitat i diversos economistes han coincidit aquest dilluns en un acte al Col·legi d'Economistes que cal un canvi de model de la indústria turística a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari d'Empresa, Albert Castellanos, ha indicat que Catalunya necessita iniciar "un procés de transformació col·lectiva per crear un nou model turístic ambientalment responsable, socialment just, territorialment equilibrat i reconnectat amb els elements identitaris del país”. En aquest sentit, ha assegurat que l'executiu català treballa per impulsar "turisme sostenible, responsable i innovador".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, ha dit que a mitjà termini la intenció del Govern és "impulsar un model regeneratiu i circular per aconseguir un millor territori per viure-hi i per ser visitat". Per això, la Generalitat elaborarà un pla d'acció centrat en l'enoturisme i el turisme gastronòmic i buscarà els consensos per assolir "un compromís nacional per a un turisme responsable que ha de ser un marc global col·lectiu que emmarqui els plans estratègics i d’acció”.

Cargando
No hay anuncios

Sobre aquest aspecte, la presidenta de la sectorial de turisme de la patronal Pimec, Isabel Galobardes, ha demanat fer un pas més: "El país es mereix anar més enllà d’un compromís", ha dit, per la qual cosa ha reclamat "un pacte de país que impliqui tots els partits de l’arc parlamentari". Malgrat això, també ha demanat que no s'aprovin noves taxes turístiques a Catalunya sense fer arribar abans "els recursos a les pimes del sector".

Menys massificació

A l'acte, celebrat a la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) a Barcelona, també hi ha participat Judit Vall, professora d'economia de la UB, que ha posat èmfasi en la necessitat d'"augmentar la qualitat dels llocs de treball" del sector, així com d'"incrementar la confiança dels potencials viatgers i potenciar la satisfacció dels ciutadans amb el sector turístic". En la mateixa línia, el degà del Col·legi d’Economistes, Carles Puig de Travy, ha recordat que “el turisme convencional, caracteritzat sovint per la massificació de zones concretes o el consum de recursos de manera poc responsable, comporta impactes sobre l’entorn i sobre les persones que hi habiten”, per la qual cosa convé un canvi "cap a un model turístic més conscient i responsable”.

Cargando
No hay anuncios

Els últims anys tant la Generalitat com alguns ajuntaments –per exemple el de Barcelona– han estudiat prendre mesures per reduir l'impacte del turisme tant mediambientalment com sobre la població dels municipis més afectats, sobretot després de dos anys amb l'arribada de visitants estrangers sota mínims per la pandèmia. El control sobre els pisos turístics o la possibilitat de limitar el nombre de creuers –una font important de contaminació i de massificació dels carrers de la capital catalana– són algunes de les polítiques engegades.