Economia24/11/2016

El govern espanyol intenta limitar la pujada del salari mínim

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, explica que l'executiu presentarà una proposta per revisar l'SMI pactada amb els agents socials la setmana que ve

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridEl govern del Partit Popular té clar que haurà de cedir aquesta legislatura, però hi ha línies vermelles que no està disposat a traspassar. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la ministra d'Ocupació i Seguretat, Fátima Báñez, s'han assegut aquest dijous amb els portaveus de sindicats i patronals per abordar els aspectes principals del pacte social, que inclou qüestions com la pujada del salari mínim, el futur del sistema de pensions o la revisió de la reforma laboral. Després d'una reunió de prop de 3 hores, una de les poques iniciatives que el govern ha aclarit és la seva intenció de presentar la seva pròpia proposta de pujada del salari mínim abans de final d'any, i que tingui vigència per a dues legislatures.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Just després que el Congrés hagi aprovat el projecte de llei per apujar el salari mínim fins al 60% del sou mitjà a data 2020, el govern espanyol busca la manera de neutralitzar aquesta revisió a l'alça a través de la seva pròpia proposta. "Un cop rebem les propostes de totes les parts implicades presentarem la nostra amb l'objectiu de fer-la vigent no només per a aquesta legislatura sinó per a la següent", ha dit Báñez, que no ha concretat cap percentatge d'increment. Com que la revisió s'ha d'aprovar abans de finals d'any, aquesta seria una de les maneres per les quals el govern podria mirar de contrarestar la mesura aprovada pel Congrés, que estableix una pujada de fins a 800 euros el 2018 i fins a 900 el 2020.

Cargando
No hay anuncios

Un de cada quatre treballadors cobra el salari mínim o menys

El portaveu de CCOO, Pepe Álvarez, ha explicat que "no hi ha hagut proposta concreta sobre la revalorització de l'SMI", i ha sigut contundent quan ha afirmat que "el govern està lluny de voler aprovar la nostra proposta, que també és la de la majoria del Parlament, d'arribar als 800 euros al mes" i s'ha oposat a aquesta revisió vigent per a dues legislatures proposada pels portaveus de l'executiu.

Cargando
No hay anuncios

La reforma laboral

D'altra banda, la ministra d'Ocupació ha obert la porta a tocar alguns punts de la reforma laboral. "Hi ha predisposició del govern per millorar no només aspectes de la reforma laboral, sinó de qualsevol altre àmbit", ha explicat. Al mateix temps, però, la ministra ha condicionat aquestes millores al consens entre agents socials, govern i grups parlamentaris.

Cargando
No hay anuncios

La impressió dels sindicats en aquest sentit tampoc ha sigut la mateixa. Mentre que el govern ha insistit a parlar de diàleg, els portaveus de CCOO i UGT han aclarit que una de les línies vermelles que Rajoy ha marcat durant la reunió ha sigut la reforma laboral. Tot i això Báñez ha explicat després que el govern no està disposat a "liquidar" la reforma, però sí a millorar els punts que siguin objecte de consens.

La pujada salarial

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats plantegen una pujada salarial mínima de l'1,8% aquest 2017, un increment més generós del que plantegen els portaveus empresarials, que han reconegut, però, que les previsions d'inflació positiva suposaran un canvi, perquè fa anys que s'arrossega una inflació negativa que ha permès a la patronal negociar pujades mínimes. Per això, el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, ha afirmat que "s'ha de veure", però no ha volgut concretar cap xifra.

La sostenibilitat del sistema de pensions

Cargando
No hay anuncios

El futur del sistema de pensions de la Seguretat Social és un dels temes que el govern està abordant de manera "urgent" a través del Pacte de Toledo i, en aquest sentit, el mateix president del govern, Mariano Rajoy, va obrir la porta a eliminar el màxim de cotització, una mesura que les patronals també s'han obert a estudiar. Rosell, però, ha dit que si fos així també s'hauria de revisar el màxim del cobrament de la pensió: "S'hauria de veure si treure aquest topall portaria com a conseqüència que es pugui cobrar més pensió en un futur".

Però, per als sindicats, tampoc hi ha hagut cap proposta concreta en aquesta línia. El govern, per la seva banda, s'ha cenyit al discurs parlamentari i ha evitat explicar cap mesura concreta fins a conèixer les recomanacions de la comissió del Pacte de Toledo.