MERCAT DE TREBALL
Economia16/09/2013

El Govern destina 50 milions d'euros als joves desocupats

El consell executiu aprova demà el pla InserJove per lluitar contra l'atur juvenil

Ignasi Pujol
i Ignasi Pujol

Barcelona.El Govern aprovarà demà, en la reunió setmanal del consell executiu, el programa InserJove, impulsat pel departament d'Empresa i Ocupació i destinat a combatre l'atur entre els menors de 25 anys. Aquest pla, anunciat pel conseller Felip Puig a l'inici de la legislatura com una de les línies mestres de la seva conselleria, tindrà una dotació de 50 milions d'euros per a aquest mateix any, segons han explicat fonts pròximes a la iniciativa.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

InserJove, que s'haurà de materialitzar en col·laboració amb els departaments d'Ensenyament i Economia, consistirà en un paquet de mesures destinades a fomentar l'ocupació entre els joves amb menys qualificació, especialment els anomenats ni-ni (ni estudien ni treballen). Al febrer, el conseller va avançar al Parlament que el pla ha de garantir col·locacions de 12 mesos a joves sense titulació que compaginaran l'activitat professional amb la formació.

Cargando
No hay anuncios

Fa dos mesos, en el marc del ple monogràfic sobre joventut celebrat al Parlament, el titular d'Empresa i Ocupació va apuntar que el Govern "podrà garantir a finals d'any que un 50% dels joves aturats accedeixin a la garantia juvenil" aprovada per la Unió Europea (UE), tot i que l'objectiu per al conjunt de la legislatura és arribar al 100% del col·lectiu.

L'atur juvenil, tal com passa al conjunt de l'Estat (i a la resta d'Europa, tot i que menys), és un dels principals maldecaps de l'executiu català, que no té competències en matèria de contractes i, per tant, ha d'aprofitar les modalitats contractuals existents (com les de pràctiques). I és que al segon trimestre d'aquest any hi havia a Catalunya un total de 158.400 aturats d'entre 16 i 24 anys: una taxa d'atur en aquesta franja del 53,9%. La xifra de joves aturats es va incrementar en 7.400 persones del primer al segon trimestre i triplica el nombre d'aturats d'entre 16 i 24 anys que hi havia al segon trimestre del 2007 (52.000), segons les dades extretes de l'enquesta de població activa (EPA).

Cargando
No hay anuncios

La taxa d'activitat entre aquests joves al segon trimestre de l'any era del 48%, deu punts menys que el 2007 i molt per sota del 89% de la registrada pel grup d'edat comprès entre els 25 i els 54 anys. En el global de la població activa aquest percentatge és del 61,5%. Dit d'una altra manera, a Catalunya hi havia 153.300 joves d'entre 16 i 24 anys amb feina durant el segon trimestre del 2013, mentre que en el mateix període del 2007 eren 348.900.

Pendents dels fons europeus

Cargando
No hay anuncios

La Generalitat continua pendent que arribin els diners corresponents al fons específic de 6.000 milions d'euros per combatre l'atur juvenil aprovat fa uns mesos per la UE. D'aquests, a Espanya li corresponen 1.900 milions d'euros i el Govern reclama a l'executiu de Mariano Rajoy que reparteixi aquest import sota un criteri que tingui en compte la proporció d'aturats joves catalans respecte a la resta de comunitats. Segons aquest criteri, Catalunya hauria de rebre uns 300 milions.

L'Eurostat, l'oficina estadística de la UE, ha intentat aclarir aquest estiu el mètode de càlcul del col·lectiu de joves, ja que moltes vegades les xifres es presten a confusió. L'any 2012, a la UE dels 28 hi havia uns 57,5 milions de joves d'entre 15 i 24 anys. 18,8 milions tenien feina, 5,6 milions estaven aturats i 33 milions eren econòmicament inactius. L'elevat nombre de joves inactius s'explica principalment pel fet que molts encara estaven inscrits a programes d'educació.

Cargando
No hay anuncios

Per això l'Eurostat publica dos indicadors diferents de l'atur entre els joves: la taxa d'atur juvenil i el coeficient d'atur juvenil. La diferència entre les taxes i els coeficients resulta del nombre de joves que estan fora de la població activa, un nombre particularment alt en aquest grup d'edat, atès que molts encara estan estudiant. El fet d'estar estudiant no exclou de formar part de la població activa (ocupada o aturada), i per això hi pot haver una superposició entre la participació en estudis i al mercat laboral.

A la UE, la taxa d'atur juvenil del 23% del 2012 indica que més de 2 de cada 10 joves de la població activa estaven aturats, però el coeficient d'atur juvenil del 9,7% assenyala que només ho estava 1 de cada 10. A Espanya, per exemple, la taxa d'atur juvenil era del 53,2%, mentre que el coeficient d'ocupació se situava en el 20,6%.