Coronavirus
Economia 01/03/2022

El Govern destina 60 M€ més per a la restauració i els afectats per ERTO

Els sindicats critiquen que les ajudes no es vinculin al manteniment de l'ocupació

2 min
Restaurants buits a l’Esquerra de l’Eixample.

BarcelonaEl Govern ha anunciat aquest dimarts dues noves línies d'ajudes extraordinàries per als afectats per la pandèmia del covid que sumen 60 milions d'euros, especialment adreçades als afectats pels estralls provocats per la sisena onada, que va dur a restriccions entre el 24 de desembre de l'any passat fins al 28 de gener d'enguany per l'expansió de la variant òmicron. Les ajudes s'han dividit en dos paquets, un de 40 milions d'euros destinat al sector de la restauració, i l'altre per a treballadors afectats per ERTO, segons ha explicat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas de la restauració, s'hi destinaran 40 milions d’euros. Els ajuts seran de 1.000 euros per a autònoms i microempreses (fins a 9 treballadors); de 5.000 euros per a petites empreses (de 10 a 49 treballadors), i de 15.000 euros per a mitjanes empreses (de 50 a 249 treballadors). Aquesta xifra se suma als 100 milions d’euros destinats fins ara a aquest sector en ajuts extraordinaris directes des de l’inici de la pandèmia.

Quant als treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) —a Catalunya hi havia 26.312 persones en aquesta situació el 31 de gener, segons dades de la Seguretat Social— i fixos discontinus amb suspensió de contracte parcial afectats per la pandèmia, s'hi destinaran 20 milions d'euros. Podran accedir a aquests ajuts les persones afectades que es trobin en suspensió de contracte parcial o total almenys un dia entre l’1 i el 31 gener del 2022. Les persones que hagin estat en aquesta situació entre 1 i 90 dies durant el període de l’1 de juny del 2021 al 31 de gener del 2022 rebran 600 euros, mentre que les que hi hagin estat 91 dies o més rebran 700 euros. Anteriorment, el Govern ja havia concedit en dues convocatòries 152 milions d’euros, que van beneficiar 217.064 treballadors.

Crítiques sindicals

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT de Catalunya, han lamentat que les ajudes anunciades pel conseller Roger Torrent no s'hagin consensuat en el si del Consell del Diàleg Social, i que les destinades al sector de la restauració no s'hagin condicionat al manteniment de l'ocupació. "No podem admetre que els diners públics puguin acabar finançant els acomiadaments de treballadors i treballadores", han dit. Tanmateix, han valorat positivament les ajudes als afectats per ERTO encara que arribin "tard". Per la seva banda, el conseller ha lamentat que "patronals i sindicats no s'haguessin posat d'acord" i ha subratllat que el Govern té el diàleg social com un element "irrenunciable".

stats