Economia20/11/2014

El Govern torna a ‘desobeir’ el TC i manté la prohibició al ‘fracking’

Albert Solé
i Albert Solé

Barcelona“El Govern trobarà els instruments jurídics necessaris per prohibir l’ús de de la tècnica del fracking a Catalunya, encara que sigui cas per cas”. Així de contundent es mostrava ahir Pere Torres, secretari d’Empresa i Ocupació de la Generalitat després de saber que el Tribunal Constitucional (TC) havia suspès la modificació de la llei d’urbanisme catalana, que a la pràctica implicava prohibir la fractura hidràulica a Catalunya, una tècnica d’extracció de gas i petroli del subsòl molt agressiva. El TC encara no ha resolt sobre el cas, però com que la impugnació arriba del govern espanyol -com en el cas de la consulta del 9-N-, la llei queda cautelarment suspesa.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Europa hi ha països que estan a favor del fracking,com Espanya i el Regne Unit, i d’altres que l’han prohibit, com Alemanya i França. Catalunya va triar oposar-s’hi després de veure l’oposició ciutadana que es va generar a Riudaura (Garrotxa), on el Govern havia concedit un permís de prospecció. Però com que la Generalitat no té competències en el subsòl, va buscar la drecera de la llei d’urbanisme. El 30 de gener del 2014 es va afegir un paràgraf a l’apartat 10 de l’article 47 de la llei d’urbanisme del 2010 mitjançant la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2014, que diu: “En l’explotació de recursos naturals en sòl no urbanitzable, en el cas d’aprofitament d’hidrocarburs, no és permès d’utilitzar la tecnologia de la fracturació hidràulica quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o amb relació a altres àmbits competencials de la Generalitat”. El Govern no ho prohibia directament, però posava unes condicions impossibles de complir allà on sí que té competències, que és l’urbanisme. Ara aquest article ha quedat suspès.

Cargando
No hay anuncios

Invasió de competències

Per aquest motiu, el secretari d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, estava tan molest amb el govern espanyol: “El recurs de l’Estat atempta contra la competència exclusiva de la Generalitat en matèria urbanística. Estan obsessionats amb la uniformitat de mercat, i per això descarten qualsevol iniciativa de la Generalitat per intentar conformar un model que sigui propi i que respongui a la voluntat i a les expectatives de la societat civil”.

Cargando
No hay anuncios

Contra la pobresa energètica

Desenes d’activistes de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), en què participa la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), van ocupar ahir al matí seus d’Endesa, Gas Natural i Agbar a Barcelona per exigir que s’acabin els talls de subministraments bàsics a les famílies que no poden pagar. Les concentracions van coincidir amb accions similars en altres ciutats d’arreu de l’Estat. L’APE va recordar en un comunicat que l’abril del 2013 el Parlament va aprovar una moció en què demanava al Govern mesures immediates, i va lamentar que un any i mig més tard “la Generalitat no ha impulsat cap mesura efectiva”. També denuncia que “les empreses subministradores no estan assumint cap responsabilitat”.