Energia

El govern desencalla la normativa dels parcs eòlics marins

Els criteris econòmics pesaran un 70% a l'hora d'adjudicar els projectes

2 min
La vicepresidenta tercera i minsitra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una imatge recent.

MADRIDUn any després d'aprovar el primer mapa de l'eòlica marina a l'Estat, el govern espanyol dona llum verda al marc regulador d'aquesta tecnologia i que suposa la definició dels criteris generals a l'hora d'adjudicar els projectes. Es tracta d'un projecte de reial decret que el ministeri de Transició Ecològica ha publicat aquest dilluns que encara no és definitiu (s'hi poden presentar al·legacions fins al 25 de març). Els promotors que ja han aixecat el dit per poder instal·lar aquesta tecnologia –només a la Costa Brava hi ha sis projectes sobre la taula– esperaven que es publiqués l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest marc regulador és important perquè posa les bases dels concursos públics i subhastes per desplegar aquesta tecnologia (es preveu que els primers s'obrin aquest 2024). Els concursos establiran els guanyadors, la potència màxima a instal·lar, l'accés a la xarxa elèctrica i l'ocupació de l'espai marítim-terrestre durant 30 anys.

El promotor, però, haurà de complir amb uns criteris. D'entrada, econòmics, que tindran un pes d'un 70% (la Generalitat volia que els criteris econòmics no superessin el 50% de cara a decidir l’adjudicació). També hi haurà "criteris no econòmics" que podran suposar "com a màxim" un 30% de la ponderació. Es tracta d'una balança que fonts de Parc Tramuntana, un dels projectes d'eòlica marina de la Costa Brava, veuen "positiva" perquè "encaixa amb el que s'esperava". Els criteris no econòmics inclouen l'impacte ambiental, l'equilibri amb altres activitats com la pesca i la distància amb la costa, entre d'altres. En general, que els criteris econòmics tinguin més pes beneficia les grans empreses enfront de les petites.

En el mapa publicat fa un any, es va identificar la part de costa espanyola –incloses les Canàries i les Balears– que pot ser "potencialment" utilitzada per a la instal·lació d'aerogeneradors marins per produir energia eòlica: 5.000 quilòmetres quadrats (el 0,46% del total de les aigües que rodegen l'Estat) distribuïts en 5 demarcacions i 19 polígons.

Un concurs per cada zona

Quan s'aprovi el marc regulador –abans ha de passar pel consell de ministres i el Congrés dels Diputats ha de passar per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)–, el ministeri de Transició Ecològica podrà començar a publicar els concursos públics de les zones afectades. Així, per exemple, caldrà publicar una ordre específica per a la Costa Brava. Un cop publicats s'obrirà, "en alguns casos", un procés addicional de diàleg publicoprivat, qüestió que per a la Generalitat era primordial.

En tot cas, per arribar fins aquí encara queden alguns mesos. A més, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va plantejar que el govern prioritzarà els concursos de les zones amb menys rebuig social, com ara les Canàries. Amb tot, el full de ruta de l'eòlica marina del govern espanyol estableix l'objectiu d'assolir fins a 3 GW d'eòlica marina i 60 MW d'altres fonts renovables marines fins al 2030.

stats