El Govern farà servir el ‘blockchain’ per gestionar beques i historials mèdics

La Generalitat destinarà 3 M€ en tres anys a provar aquesta tecnologia en l’administració

El TC anul·la parcialment la llei catalana de ciberseguretat perquè excedeix les competències del Govern
Paula Solanas
18/06/2019
3 min

BarcelonaControlar que els fabricants d’electrònica reciclin els seus aparells segons la normativa, millorar la comunicació entre hospitals en els trasplantaments o crear una identitat digital catalana per relacionar-se amb l'administració. Són algunes de les aplicacions que la Generalitat ja ha posat en marxa –o està a punt de fer-ho– per incorporar la tecnologia 'blockchain' al govern de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta innovació és el que es coneix com a 'cadena de blocs' i s'ha d'entendre com una base de dades que guarda la informació en diferents nodes, de manera que sigui més segur però també més transparent, ja que totes les transaccions queden registrades i el camí que segueixen és inalterable. El Govern ha aprovat aquest dimarts en consell executiu l'estratègia 'blockchain', el full de ruta en què invertirà 3 milions d'euros en tres anys per arrencar proves pilot al voltant d'aquesta tecnologia. Ara per ara, hi ha vuit iniciatives planificades i pressupostades, que es podrien ampliar.

En aquest sentit, un dels projectes més avançats l'aplicació del 'blockchain' a la gestió dels residus que generen els aparells electrònics a Catalunya. Com explica a l'ARA Daniel Marco, director general d'innovació i economia digital de la Generalitat, amb aquest sistema el Govern vol obligar els fabricants a comunicar els diferents punts del procés de reciclatge per assegurar als ciutadans que es compleix amb la normativa. "Volem empoderar el ciutadà i fer un ús de l'administració més eficient i digital", recalca Marco.

A més, en breu també posarà en marxa la creació d'un registre de consentiments per informar els ciutadans sobre beques o ajudes a les quals opten però que desconeixen perquè no han donat permís a la Generalitat perquè els ho comuniqui. "L'objectiu és oferir serveis proactius i personalitzats, cosa que ara no podem fer", afirma Esther Manzano, directora general d'Administració Digital de la Generalitat.

El motiu és que la nova normativa europea de protecció de dades exigeix que els ciutadans donin el seu consentiment per rebre notificacions. Per tant, el Govern crearà una plataforma basada en la tecnologia 'blockchain', i d'aquesta manera els mateixos usuaris podran gestionar aquests consentiments i rebre informació de beques tant educatives com assistencials o per a autònoms sense infringir la regulació comunitària.

D'altra banda, el Govern també vol assajar el que es coneix com a donació de dades: que els ciutadans puguin entregar les seves dades mèdiques als centres hospitalaris perquè avancin en projectes recerca. En l'àmbit sanitari, però, el pilot més ambiciós consistirà en plantejar que els sistemes de gestió d'historials mèdics es pugui integrar, de manera que els pacients puguin consultar-los i els centres sanitaris comparteixin informació per millorar, per exemple, el sistema de trasplantaments d'òrgans.

Identitat digital catalana

Tot i així, la iniciativa marc d'aquesta estratègia al voltant del 'blockchain' –i un dels eixos del nou departament de Polítiques Digitals– és la identitat digital catalana. La Generalitat farà servir aquesta tecnologia perquè els ciutadans puguin guardar informació rellevant sobre ells mateixos quan interactuen amb l'administració a través del seu portal de tràmits. Aquesta identificació inclouria dades com l'alçada, la data de naixement o les empremtes digitals, però també es podria vincular amb els expedients mèdics i el número del DNI.

El desenvolupament tecnològic per integrar el 'blockchain' a l'administració catalana quedarà en mans del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), i l'estratègia ha estat impulsada pel departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que ha dedicat un grup de treball a aquest àmbit de recerca en l'últim any per detectar els casos d'ús més rellevants.

stats