El Govern destina 363 M a orientar aturats i retalla les agències privades
La partida per atendre les persones sense feina creix un 24% i es potencien els serveis públics
BarcelonaEls diners per orientar i formar aturats a Catalunya augmenten un 24% aquest any. Les polítiques actives d'ocupació –desplegades principalment pel SOC– disposaran de 363 milions d'euros, per sobre dels 292 milions que va rebre el 2015.
L'única partida que retrocedeix és la destinada a les agències privades de col·locació, que passen de 9 milions a només 7,2, un 20% menys. El departament que lidera la consellera de Treball, Dolors Bassa (ERC), fa un gir respecte al seu predecessor, Felip Puig (CiU) i aposta per potenciar els serveis públics. El 2015, aquestes agències privades que inclouen des d'ETT fins a pimes que es dediquen a la intermediació, van veure duplicats els fons per atendre aturats derivats del SOC.
Els resultats dels socis privats que la reforma laboral del govern espanyol va permetre com a col·laboradors en la intermediació laboral són "molt poc superiors" als del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), ja que les ràtios de col·locació són del 6 i del 5%, d'agents privats i públics, respectivament, ha explicat Bassa.
La consellera ha posat en valor el creixement de totes les partides i la creació de noves línies per orientar i formar les persones sense feina. En concret, ha destacat un programa d'orientació específic per a treballadors aturats d'entre 30 i 45 anys. D'acord amb estadístiques recents, aquests empleats estan sent exclosos de la recuperació de l'ocupació que ja viu Catalunya.
Bassa ha reconegut que sense l'acord del Parlament per aprovar uns nous pressupostos el Govern no podrà destinar 18 milions d'euros addicionals a les polítiques actives d'ocupació, com s'havia proposat fer el departament per millorar les línies d'actuació del SOC.
Els 363 milions per a polítiques actives tenen tres procedències diferents: la conferència sectorial que reparteix el ministeri d'Ocupació a les diferents comunitats (237 milions), el fons social europeu al costat de recursos propis (50) i el programa de Garantia Juvenil (76 milions).