El Govern anuncia més proximitat en l'atenció a l'aturat amb la nova llei del SOC

El projecte de llei aprovat aquest dimarts manté el caràcter públic del servei, que coordinarà el nou rol de les agències privades de col·locació en la intermediació laboral

ATENCIÓ ALS ATURATS 
 Una imatge d'usuaris fent  cua a les portes d'una de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a Badalona.
Acn
09/09/2014
3 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el nou projecte de Llei del sistema d'ocupació i del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), que manté el caràcter públic d'aquest organisme. La llei té l'objectiu "d'implicar a tots els agents socials i territorials en la lluita contra l'atur i busca millorar les polítiques d'ocupabilitat, optimitzant tots els recursos i cooperant entre totes les administracions i tots els agents implicats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La llei vol donar resposta a les necessitats de les persones, de les empreses, dels sectors i dels territoris, centrant-se "en aquells col·lectius que en cada moment requereixin l'atenció prioritària de les polítiques públiques", ha informat el Govern en un comunicat. La prioritat, assegura l'executiu, és una major proximitat per atendre els desocupats i major coordinació amb l'administració local.

"El Govern és conscient que els canvis profunds que han experimentat els mercats de treball s'han d'afrontar des de la direcció de les administracions públiques però amb la màxima implicació dels agents socials". En aquest sentit, la nova llei la prioritza els criteris de proximitat, establint la concertació social territorial que el SOC ha de promoure amb l'ajut de les administracions locals i amb la participació de les organitzacions sindicals i empresarials mes representatives de Catalunya.

El SOC serà el centre de governança del nou sistema d'ocupació i l'organisme públic de referència per a tots els serveis ocupacionals de Catalunya. La xarxa d'oficines que ja té arreu del territori ha de permetre incorporar en la definició de les polítiques d'ocupació les diferents realitats i necessitats territorials que permetin avançar cap a una economia creadora d'ocupació i de cohesió social i territorial.

Homs defensa el caràcter "central" del SOC en el sistema

"El tronc central i el motor de les polítiques d'ocupació serà el SOC. Evidentment, no hi ha cap país d'Europa que faci fora del sistema altres tipus d'iniciatives, però el que és central serà el SOC. La resta tindran altres funcions, en un context d'economia de mercat com tenim a Catalunya", ha manifestat el portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, en referència a la participació d'agències de col·locació privades.

Per tal d'adaptar tant el sistema d'ocupació com el SOC a les noves realitats, el projecte de llei defineix una nova estructura i té en compte la incidència de les tecnologies de la informació. tant en la gestió de les polítiques com en la seva avaluació i en la relació dels diferents operadors.

L'executiu català també ha destacat els nous requeriments de la Unió Europea, que demanen la redefinició del paper dels serveis públics d'ocupació per convertir-los en proveïdors de serveis més àgils i moderns, orientats a les persones, a les empreses i als territoris perquè puguin oferir solucions d'ocupació actives.

Amb aquest nou projecte legislatiu, el Govern dóna compliment a l'Acord de la X legislatura adoptat entre els grups parlamentaris de Convergència i Unió i Esquerra Republicana de Catalunya, al Pla de Govern 2013-2016 i a l'Acord Estratègic 2013-2016.

"Un dels objectius de la llei és respondre amb eficiència i flexibilitat a les necessitats de les persones, de les empreses, dels sectors i dels territoris, garantint una cartera de serveis que inclogui, com a mínim, orientació, formació i intermediació" destaca el comunicat de la Generalitat. El projecte de llei, que es basa en potenciar l'atenció personalitzada a treballadors i empreses, la territorialització de les actuacions i l'ordenació del sistema d'ocupació de Catalunya sota el paraigües del SOC.

stats