MINERIA

El Govern activa finalment un pla perquè Iberpotash no contamini

El pla urbanístic de l’executiu per a la zona minera aborda els seus residus

La muntanya de sal del Cogulló, a Sallent, ja no podrà acumular més residus salins a partir del juny de l’any que ve, i caldran solucions provisionals fins al 2020.
Xavier Grau
24/03/2016
3 min

BarcelonaEl departament de Territori i Sostenibilitat va avançar dimecres el primer document del futur pla director urbanístic (PDU) de l’activitat minera del Bages, que hauria d’entrar en vigor a finals d’aquest any. El pla fixa com a objectius fer sostenibles des del punt de vista econòmic, social i ambiental les explotacions mineres d’Iberpotash (ICL) a Sallent, Balsareny i Súria. Tal com es presenta aquest primer document, l’objectiu és que en un màxim de 20 anys l’empresa deixi de produir residus salins.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des de l’inici de l’activitat, el 1925, la sal s’ha anat acumulant en runams que s’han convertit en autèntiques muntanyes de sal, perquè per cada tona de potassa que es treu de les mines se’n treuen tres de sal. Fins ara la sal s’amuntegava, però Iberpotash té previst ara comercialitzar-la i ja té a punt de començar a operar la primera planta per convertir aquesta sal en sal vacuum (sal d’alta qualitat) i té un contracte per vendre-la a la multinacional Akzo. El pla preveu una reserva per fer una segona planta de sal a la Pobla Sud de Súria. Amb totes dues el residu salí es reduiria en dos terços, el primer pas per reduir els runams actuals. Però, a més, també es reduiria un 30% el consum d’aigua i de generació de salmorres.

A més, el document inicial del PDU preveu la possibilitat de dues plantes més de sal en el mateix sector que la segona, o fins i tot ja en el terme municipal de Callús. Si entressin en funcionament les quatre plantes es valoritzaria tota la sal, i les mines s’explotarien sota el criteri de residu zero. El pla té en compte el conveni subscrit entre Iberpotash i el Govern el novembre passat, que considera d’interès públic i estratègica l’activitat minera al Bages, entre altres coses perquè dóna feina a més de 4.000 persones entre ocupació directa i indirecta.

Tancament de Sallent

ICL, la matriu d’Iberpotash, té en marxa el denominat pla Phoenix, que preveu inversions de fins a 520 milions d’euros en dues fases. Dins d’aquest pla estan previstes les dues primeres plantes per produir sal vacuum. El PDU preveu concentrar l’activitat minera a Súria i tancar Sallent, però s’haurà de fer de manera progressiva fins al 2020. El problema és que al runam del Cogulló, a Sallent, en compliment d’una sentència judicial, els abocaments de sal hauran d’acabar abans del 31 de juny del 2017 i a partir d’aquesta data es començarà a buidar-lo i a restaurar la zona. Per això cal un període transitori entre el juny del 2017 i el 2020, quan es clausuri la mina, i es proposen diferents mesures.

Entre aquestes alternatives hi ha el trasllat del residu salí a altres dipòsits, augmentar la dissolució al col·lector de salmorres, abocar-la al mar portant-la en tren o en camions, tornar-la a introduir a la mina, reduir la producció de potassa, portar els residus en camió fins a Súria, o fer un nou dipòsit provisional. Cap d’aquestes solucions “seria perfecta”, reconeixen fonts del Govern, i alguna seria molt costosa, en termes econòmics, socials i ambientals. Per això és possible que la solució passi per la combinació de més d’una d’aquestes solucions.

El document base del PDU serà presentat ara als grups parlamentaris, ajuntaments del Bages i grups d’interès social de la zona, amb la idea que es pugui aprovar inicialment al mes de juny i, després de rebre i avaluar totes les al·legacions, pugui ser aprovat definitivament abans de final d’any.

Una activitat pendent d’Europa i dels tribunals

Sentència del Suprem

El setembre del 2015 l’alt tribunal va anul·lar definitivament l’autorització ambiental i deixava sense base legal l’activitat a Sallent. Iberpotash fa 15 dies que ha presentat la documentació al Govern i ara es tramitarà per complir la sentència i aprovar la declaració d’impacte ambiental.

Declaració d’interès públic

Al novembre ICL i el Govern van firmar un conveni, que declara d’interès públic l’activitat minera del Bages. El conveni dóna peu al pla urbanístic que ara comença a fer els primers passos.

Europa ho mira amb lupa

Al gener Brussel·les va anunciar que obria una investigació per possibles ajudes d’estat prohibides a ICL. I al febrer una sentència ferma de l’Audiència de Barcelona obligava Iberpotsh a restaurar el medi ambient.

stats