Economia27/08/2019

L'informe que justifica l'impagament de l'Estat a les comunitats no existeix

La Generalitat dona llum verda per portar l'Estat als tribunals pels deutes del finançament

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaEls arguments del govern espanyol per mantenir els impagaments a les comunitats autònomes no tenen, de moment, base jurídica. L’executiu de Pedro Sánchez ha admès finalment aquest dimarts que l’informe de l’Advocacia de l’Estat en què s’argumenta que un govern en funcions no pot transferir més diners a les autonomies simplement no existeix. Fa dues setmanes, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que segons l’òrgan no podien actualitzar les bestretes del finançament autonòmic fins a formar govern. Tot i així, ara des del mateix departament asseguren que estan a l’espera de rebre“aviat” l’estudi.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament, la Generalitat ha donat llum verda aquest dimarts a la reunió del consell executiu a presentar un recurs contenciós-administratiu contra l’Estat per aquests mateixos impagaments. Fins ara la postura del govern espanyol davant la reclamació de les comunitats era que en ser un govern interí no poden transferir aquests fons de manera immediata.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, la Generalitat nega que aquesta defensa i reclamarà els 1.317 milions d’euros de les bestretes i la liquidació de l’IVA. "La llei del finançament autonòmic és la que és i l’Estat ha de complir amb les obligacions amb les comunitats", ha reivindicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la crida del vicepresident Pere Aragonès a què altres comunitats se sumi a aquestes accions legals, el Govern va admetre que no hi haurà una “acció conjunta” entre les diferents administracions perjudicades pels impagaments. Castella i Lleó o Galícia han anunciat que estudien la via judicial contra l’Estat, mentre que la Comunitat de Madrid també ha reclamat formalment a Sánchez que li transfereix els fons.

Segons va defensar Budó, les bestretes del finançament autonòmic “en cap cas” es poden considerar despeses de l’administració i, per tant, no estan afectades per la pròrroga pressupostària del govern en funcions de Pedro Sánchez. “Són ingressos ja recaptats de les administracions autonòmiques i és evident que d’obligat compliment”, ha valorat la portaveu del govern català.

Cargando
No hay anuncios

Sobre el recurs que interposarà la Generalitat contra l’Estat pels impagaments, Budó va evitar donar-ne més detalls fins que els assessors jurídics del Govern enllesteixin l’informe amb tots els punts legals que inclouria. Va confirmar, però, que la denúncia es presentarà davant la justícia “en els pròxims dies”.

Confrontació amb el PP

La qüestió del finançament autonòmic no només enfronta la Generalitat i l’Estat. El Partit Popular va reclamar ahir la dimissió de Montero per “mentir” sobre l’informe de l’Advocacia de l’Estat. “Se li demana la dimissió per mentir o expressar una veritat a mitges”, va afirmar el portaveu econòmic del PP al Congrés dels Diputats, Mario Garcés.

Cargando
No hay anuncios

Els populars havien reclamat al govern de Sánchez que fes públic l’informe de l’Advocacia de l’Estat, fet que va obligar l’executiu socialista a rectificar i admetre que encara no té l’estudi. Garcés va suggerir que Hisenda té una “raó oculta” per no pagar a les comunitats autònomes i així fer quadrar els comptes.