El Govern accepta la queixa de Foment i atura el cens de les patronals

Puig suspèn el decret que havia d’aclarir el pes real de les organitzacions empresarials

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el de Pimec, Josep González.
Elena Freixa
06/11/2015
2 min

BarcelonaFoment del Treball ha guanyat una de les batalles en la guerra que l’enfronta al departament d’Empresa i Ocupació de Felip Puig. La patronal ha aconseguit que el Govern paralitzi el procés que els obligava a presentar com a molt tard avui la llista d’empreses associades per establir la representativitat real que té cada organització empresarial a Catalunya, segons va avançar ahir Expansión. Aquest procés d’acreditació havia indignat Foment. La seva suspensió es va tancar divendres passat en una reunió entre Puig i el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, segons va confirmar a l’ARA una font empresarial. Va ser abans que Gay de Montellà marxés cap a l’Havana en un viatge empresarial organitzat pel govern espanyol. De manera formal, el procés d’acreditació es va suspendre dimecres amb una publicació al Diari Oficial de la Generalitat, a només dos dies d’esgotar el termini establert pel departament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Foment del Treball havia presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demanava la suspensió cautelar del decret, però el Govern ha preferit no esperar el pronunciament del jutge per aturar el procés. “És el més prudent fins que el TSJC dictamini sobre les cautelars i decideixi si el decret pot continuar el camí o no”, van dir ahir fonts del departament d’Empresa i Ocupació a l’ARA. Van insistir, però, que la frenada no vol dir que el projecte quedi en via morta perquè la Generalitat segueix defensant aquest mecanisme per repartir el pastís de la representativitat patronal que es disputen Foment del Treball i Pimec.

Pimec va rebre la notícia amb disgust: “No calia esperar-se a dos dies abans per decidir sobre un escenari que ja s’hauria d’haver previst. ¿O no s’imaginaven que Foment ho recorreria?”. En canvi, un portaveu de Foment va traslladar a l’ARA la “satisfacció” per la decisió de Puig. “De bon començament ja vam defensar que la Generalitat no té competències per establir la representativitat, i ho seguirem defensant”, va afegir.

Fepime continua apartada

La victòria de Foment del Treball, però, encara no és completa. D’una banda, la suspensió del procés és temporal fins que el jutge li doni o no la raó. Mentrestant, aquesta patronal i Pimec es repartiran de manera “paritària” la representativitat a Catalunya. Això, segons fonts empresarials, pot ser un “gol” de Puig a Gay de Montellà perquè vol dir anar a mitges, per exemple, en el repartiment dels fons de representativitat, que abans del decret es repartien el 75% a Foment i el 25% a Pimec.

L’altre front que mantenen obert la Generalitat i Foment és Fepime, la patronal a qui Felip Puig va retirar la condició de més representativa per silenci administratiu. Aquesta va ser una victòria perseguida per Pimec, que s’enfronta a Fepime per la representativitat de les pimes. Ser més representatiu dóna dret a formar part dels organismes oficials, per la qual cosa Fepime -que depèn de Foment del Treball- ja no està des de llavors en òrgans com el SOC o el Consell de Relacions Laborals. Com a mesura de protesta i pressió, Foment del Treball tampoc va presentar-se a la primera reunió del nou consell de direcció del SOC.

stats