TECNOLOGIA
Economia21/04/2016

Google pagava per tenir una posició de domini al mòbil

Europa diu que té “proves” de les pràctiques monopolístiques amb el sistema operatiu Android

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesSegona vegada en un any que Brussel·les posa Google en el punt de mira. La Comissió Europea va anunciar ahir oficialment que acusa la companyia per abús de posició dominant. Segons les sospites de la comissària de Competència, Margrethe Vestager, el gegant tecnològic obliga els fabricants de telèfons mòbils que utilitzen el seu sistema operatiu Android a instal·lar de manera predeterminada les aplicacions de la companyia. Perquè així sigui, Google els ofereix “incentius econòmics” per incloure el cercador en els seus mòbils i tablets.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Vestager, Google “ha perjudicat els consumidors en asfixiar la competència i restringir la innovació de l’espai mòbil”. L’executiu acusa formalment Google, però això no significa que l’empresa estigui sentenciada. Ara comença un llarg recorregut, amb un període de 12 setmanes del qual disposa la companyia per respondre.

Cargando
No hay anuncios

Les sospites de Brussel·les tenen tres fronts. Segons les investigacions preliminars, Google posa uns obstacles als fabricants de mòbils d’Android que els deixen poc marge. Així, segons la CE, l’empresa nord-americana obliga els fabricants a incloure al telèfon també el seu cercador, Google Search, per tenir la botiga d’aplicacions Google Play Store, un cercador que, a més, tan sols es pot utilitzar si s’utilitza el seu navegador, Chrome. D’aquesta manera, es preinstal·la gairebé el paquet complet d’eines de la companyia de manera quasi obligatòria. A més, l’empresa no ofereix llicències als fabricants de Google Play si no s’utilitza Chrome. El resultat: una situació de clar avantatge davant dels competidors, que, segons Brussel·les, perjudica els consumidors. Aproximadament un 80% dels mòbils i les tauletes d’Europa utilitzen Android.

Cargando
No hay anuncios

No és l’únic obstacle que Google interposa. Android és un sistema operatiu de codi obert, per la qual cosa la llicència és lliure i els creadors poden comercialitzar-ne versions modificades. Tot i així, l’empresa obliga els fabricants a firmar un contracte en què consta que si utilitzen aplicacions exclusives de Google no poden utilitzar una versió modificada d’Android. Això impedeix que els fabricants utilitzin alternatives. Segons Vestager, Brussel·les té “proves” d’aquestes pràctiques.

Amb tot, per evitar les resistències dels fabricants, Google oferia incentius econòmics a grans fabricants de dispositius mòbils i a operadors de xarxes mòbils. No obstant, Vestager no ha revelat ni les quantitats ni les empreses que van rebre aquestes compensacions.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquestes pràctiques, Brussel·les acusa Google de crear una estratègia disposada a eliminar els seus rivals i evitar la innovació al sector. A més, la posició de Google es veu doblement beneficiada gràcies també al conegut com a efecte de xarxa, en què com més consumidors tinguin un sistema operatiu, més empreses d’innovació adopten aplicacions per a aquell sistema en concret. Si es confirmen les sospites, Google podria fer front a una històrica sanció de fins a 6.500 milions d’euros, el 10% de la seva facturació.