Multa rècord a Google de 2.400 milions d'euros per posar traves a la competència
Brussel·les acusa el gegant nord-americà d'abús de posició dominant per afavorir el seu comparador de preus, Google Shopping
Brussel·lesLa Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts una multa rècord de 2.420 milions d’euros a Google per abús de posició dominant amb l'objectiu d'afavorir sistemàticament a les pàgines de cerca el seu comparador de preus, Google Shopping, davant de comparadors rivals.
Brussel·les considera "il·legals" les traves a la competència del gegant d'internet en els motors de comparació de preus. La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, ha assegurat que les pràctiques de Google han impedit que els consumidors europeus "es puguin beneficiar d'una tria real de serveis".
Aquesta és la multa més alta imposada mai per Brussel·les per abús de posició dominant, per davant dels 1.000 milions imposats a la companyia informàtica Intel el 2009. Vestager dona 90 dies a Google per posar fi a les pràctiques il·legals. Si la companyia no compleix, la Comissió amenaça d'augmentar la multa amb un 5% de la xifra de negoci per cada dia que passi.
Segons Brussel·les, el buscador nord-americà “ha afeblit i fins i tot marginat” els seus competidors en promocionar Google Shopping en qualsevol cerca que els usuaris d’internet hagin fet a través de Google. La CE va començar a investigar la companyia per les denúncies de dues empres de la competència, Microsoft i TripAdvisor.
Augment de la tensió amb Trump
La investigació de l’executiu comunitari per les pràctiques de Google que afecten la competència a internet van començar el 2010, molt abans de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. Però la multa pot tensar encara més les relacions entre Brussel·les i Washington si el president nord-americà, poc amic de la diplomàcia, s’ho pren com una decisió contra els Estats Units.
L’empresa nord-americana no comparteix les acusacions de Brussel·les -un portaveu va defensar aquest dilluns les pràctiques de la companyia i va rebutjar que siguin negatives per a la competència- i el més probable és que Google porti el cas al Tribunal de Justícia de la UE.
Google nega les acusacions
El gegant nord-americà ha insistit després de fer-se pública la multa que les seves pràctiques no són il·legals. "Estem en desacord amb les conclusions anunciades avui. Revisarem detalladament amb la Comissió Europa la decisió i considerarem apel·lar i continuar exposant els nostres arguments", ha assegurat en un comunicat Kent Walker, vicepresident de Google.