Economia14/07/2020

Josep González prepara el seu relleu com a president de Pimec i tria Antoni Cañete com a successor

La patronal proposa als socis canviar els estatuts perquè el president pugui cobrar un salari

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaJosep González, l’històric president de Pimec, prepara finalment el seu relleu després de tres dècades liderant aquesta patronal. Segons ha pogut saber l’ARA, González ha decidit que la persona que el substitueixi sigui l’actual secretari general de l’organització, Antoni Cañete, en una decisió que hauran de ratificar els socis de la patronal.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No seran aquests, però, els únics canvis que hi haurà a l’organització de petites i mitjanes empreses. L’entitat proposarà avui als seus associats que el president pugui cobrar un sou, una opció que avui dia no permeten els seus estatuts. Ni Pimec ni Antoni Cañete han volgut fer cap valoració per a aquest article.

Cargando
No hay anuncios

La patronal celebrarà avui una assemblea ordinària i, acte seguit, una d’extraordinària. En aquesta segona convocatòria, l’organització proposarà als socis la modificació de quatre articles. Un d’ells, l’article 55, fixa que “els càrrecs directius de l’entitat [...] són gratuïts i no remunerats”. Ara Pimec vol “revisar i modificar” aquest article, segons apareix a l’ordre del dia.

Les fonts consultades descarten que la possibilitat de tenir un salari s’aprovi perquè el cobri l’actual president, Josep González. En canvi, assenyalen que això es faria per retribuir Antoni Cañete, que com a secretari general sí que té un sou de Pimec i que, al fer el salt a la presidència, deixaria de percebre’l si no es modifiquessin els estatuts.

Cargando
No hay anuncios

La renovació dels líders patronals i la possibilitat que cobrin un sou (tradicionalment només han cobrat dietes) han sigut dues qüestions recurrents a les organitzacions empresarials. Ara Josep González ha decidit atacar els dos punts d’una sola tacada. A González se li acaba l’actual mandat d’aquí dos anys i l’únic que falta aclarir és si la seva sortida serà el 2022 o abans.

El relleu de González fa temps que és un debat habitual, sobretot a mesura que passaven els anys, però sempre ha tingut prou força a dins de l’organització perquè les veus de renovació mai aixequessin gaire el to.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista amb aquest diari el gener passat, González ja va dir que “hi ha diverses persones al comitè executiu i a la junta directiva [de Pimec] que poden ser presidents potencials”. Efectivament, Antoni Cañete participa en aquests òrgans com a secretari general de l’entitat. Ara bé, quan hi participa hi té veu però no vot, ja que el secretari general és un treballador de la patronal i no ha estat escollit democràticament per al càrrec.

De fet, un altre dels articles dels estatuts de Pimec que aquest dimecres Josep González vol modificar és el número 46, en què es regulen les funcions del secretari general. Entre altres aspectes, s’hi fixa que no té dret a vot a cap dels òrgans de govern de l’entitat. Es desconeix, però, quins punts de l’article es volen modificar.

Cargando
No hay anuncios

Com a treballador de la patronal, Cañete tenia dret a un salari, i si abandonés la feina actual per assumir la presidència, això l’obligaria a renunciar als seus ingressos actuals. És per això, expliquen les veus consultades, que Pimec vol permetre que el president cobri.

Cargando
No hay anuncios

El debat salarial

La retribució dels líders patronals ha generat algunes polèmiques en el passat. D’una banda, algunes veus troben incomprensible que un president no tingui un salari, atesa la dedicació que exigeix el càrrec. A l’altre extrem, hi ha els partidaris de mantenir-ho com fins ara i que els presidents durin molt menys temps al càrrec. De fet, tant Foment com Pimec han incorporat la limitació de dos mandats als seus estatuts.

Cargando
No hay anuncios

A Madrid, la patronal CEOE ja va viure aquest debat, tot i que va ser breu: el president actual, Antonio Garamendi, va decidir autoassignar-se (amb el vistiplau de la cúpula de l’organització) un sou de 300.000 euros anuals, una xifra que ell va considerar “humil” però que va generar una gran sorpresa en el món patronal. El mateix Josep González va admetre a aquest diari “no entendre” el sou de Garamendi. De moment, no se sap quina retribució es fixarà per al president de Pimec.

Cargando
No hay anuncios
LES CLAUS

1. Què té de nou que Pimec canviï de president?

És una novetat perquè, des que existeix com a tal, Pimec només ha tingut un president, Josep González, que ara comença a preparar el seu relleu. Porta 30 anys en el càrrec (primer a Sefes i, després de la fusió amb Pimec, a la patronal resultant) i li queden dos anys de mandat. Tot i que no queda clar si l’esgotarà, per primera vegada González farà públics aviat els seus plans successoris, que posteriorment s’hauran de ratificar als òrgans de govern de la patronal.

2. Qui serà el seu successor?

La intenció de González és que el rellevi Antoni Cañete, secretari general de Pimec des del 2005. Si es confirma, Cañete passaria de ser un treballador de la patronal a ser-ne el líder. Actualment, com a secretari general, Cañete participa en tots els òrgans de govern de la patronal, en què hi té veu però no vot.

3. Per què vol Pimec que el president tingui sou?

Aquest és un aspecte que els actuals líders de l’organització hauran d’explicar amb detall, però el cert és que Cañete, com a treballador de Pimec, té un sou. Si passés a ser president, deixaria de tenir la retribució, tal com ha sigut fins ara. Al posar sou al president, Pimec posa facilitats perquè el relleu sigui tal com l’ha dissenyat Josep González.