Economia20/02/2013

“Els francesos cobren molt, paren una hora per dinar, parlen tres hores, i només en treballen tres”

Polèmica per la carta en què el propietari de la multinacional Titan (EUA) explica les raons per les quals ha decidit no comprar una fàbrica de pneumàtics a França

Ara
i Ara

BarcelonaLa fàbrica de Goodyear a Amiens-Nord s'enfronta a un tancament lent però segur. Les vendes de pneumàtics han caigut de forma dràstica i, sense clients, no hi ha negoci. El govern francès i els propietaris de la fàbrica van obrir negociacions amb una de les principals multinacionals del sector, l'americana Titan, amb l'objectiu que aquesta es quedés amb la planta. Les negociacions no només han fracassat sinó que han derivat en una forta polèmica. El motiu: la carta en què Maurice Taylor, el president de Titan, explica els seus motius per decidir no adquirir la planta.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les relacions entre França i els Estats Units són sempre delicades, però una simple carta amenaça amb reobrir l'etern malestar diplomàtic entre els dos països. És només una carta, però ha caigut com una galleda d'aigua freda en un país amb molta tradició de lluita obrera i que s'enfronta a una situació econòmica delicada. En la missiva el president de Titan, una multinacional dedicada a fabricar pneumàtics d'ús agrícola, explica perquè finalment ha decidit fer marxa enrere en els plans per adquirir la planta de Goodyear d'Amiends-Nord. Unes raons que posen el dit a la ferida dels diferents drets laborals d'un mercat globalitzat. I que ho fan fent servir uns quants tòpics i estereotips.

Cargando
No hay anuncios

En la seva carta, Taylor ataca frontalment: "Creu que som tan estúpids com per fer-nos càrrec de la fàbrica?". Per ell, el que volen els pagesos francesos són rodes barates, "i no els importa si són de la Xina o de l'Índia o si estan subvencionades". El president de la companyia adverteix que comprarà una fàbrica xinesa que paga salaris inferiors a un euro per hora i, aleshores, vendrà els seus pneumàtics a França. "Poden quedar-se vostès amb els seus autoanomenats obrers", diu.

Però Taylor no es limita a parlar de les conseqüències d'una economia globalitzada, sinó que ataca frontalment el que ell considera defectes dels treballadors francesos, als quals acusa de "cobrar salaris elevats tot i que no treballen més de tres hores. Fan una hora per descansar i per dinar, parlen durant tres hores i només en treballen tres. Els ho he dit als sindicats i la seca resposta és que a França les coses són així", diu el propietari, que veu França com un país on "si no canvien les coses tothom es passarà el dia assegut a la barra del bar prenent-se un vi negre".

Cargando
No hay anuncios

Resposta irada

La resposta del govern francès a la carta de Taylor ha estat fulminant. En una carta feta pública aquest dimecres pel diari 'Les Echos', Arnaud Montebourg, ministre d'Indústria, ha qualificat les paraules de l'empresari americà d'"insultants i extremistes", i ha considerat que demostren una "perfecta ignorància del que és França". Més lluny han anat els sindicats, que han considerat que la carta és un "atac als obrers i a la democràcia".