Girona supera Barcelona en emprenedoria social
La demarcació té empreses més diverses, menys pressió fiscal i una infraestructura cultural més gran
BarcelonaSense un districte específicament dedicat a aquest sector ni un conglomerat de start-ups de la talla del Barcelona Tech City, Girona és la demarcació catalana més ben posicionada per fer brotar noves empreses. Ho és, almenys, si aquestes petites noves companyies neixen amb vocació social, és a dir, amb intenció de respondre a reptes com la desigualtat, la pobresa o el canvi climàtic.Així ho conclou un estudi elaborat per Impact Hub que deixa Catalunya en molt bon lloc en aquest sentit: és de les poques autonomies que té totes les seves províncies dins del top ten, on hi ha també Madrid, les tres demarcacions basques, Navarra i Osca.
“Tant Barcelona com Girona es colen entre els cinc primers amb la sorprenent feina de l’ecosistema gironí, que té un meritori quart lloc per davant del barcelonès, uns resultats que encomien la seva feina i posen de manifest un dels principals resultats de l’estudi: no es necessita ser gran per aconseguir un ecosistema vibrant en matèria d’emprenedoria d’impacte”, explica la xarxa d’emprenedors responsable de l’estudi. “Per la seva banda, Lleida i Tarragona completen el quadre català amb un setè i novè lloc, respectivament, i cauen sobretot per la baixada dels indicadors en els seus eixos mediambientals”, apunten.
En l’informe, Impact Hub combina el que experts en la matèria com Daniel Isenberg, entitats com la Fundació Kauffman i organitzacions com l’ONU afirmen que és clau per generar impacte en l’ecosistema emprenedor. A partir d’això, estableixen una llarga sèrie d’indicadors que, mesurats i organitzats en tres grans grups, els permeten fer l’índex. Per comparar les províncies en termes econòmics es fixen, per exemple, en el nombre d’empreses o autònoms per cada 1.000 habitants, en el nombre d’empleats dedicat a la recerca i el desenvolupament, o en el grau de supervivència de les empreses, entre molts altres aspectes.
I si només es mirés això, Barcelona seria la demarcació que encapçalaria el rànquing català. És la província espanyola amb més bona puntuació en termes de densitat econòmica i empresarial, la sisena més ben posicionada generant economia d’impacte (hi creixen més empreses de base tecnològica i les companyies tenen una vida més llarga, per exemple) i queda per sobre de Girona en termes de distribució de la riquesa. En aquest últim cas, lluny sobretot de Tarragona, que és segons les seves dades la primera província catalana en termes per exemple de PIB o la renda per càpita.
De fet, tot i ser l’eix econòmic en què Barcelona lidera més còmodament, Girona queda més ben posicionada en la meitat dels subíndexs estudiats: compta amb més diversitat econòmica i empresarial (sobretot pel nombre d’empreses socials dins del total de companyies), millor connectivitat empresarial (pel nombre d’associacions empresarials per cada 100.000 treballadors), té més fluïdesa financera (per exemple, hi ha menys pressió fiscal) i genera més riquesa que Barcelona, sobretot si es té en compte la creació neta d’ocupació.
El factor mediambiental
Més enllà d’això, si el territori gironí queda globalment per sobre de la capital catalana és perquè la supera socioculturalment i en termes mediambientals: hi ha tres i dues províncies respectivament entre elles al rànquing, i en el primer cas, Lleida també queda un lloc per sobre de Barcelona. Aquesta última es queda curta en taxa de centres culturals i cívics per habitant, en centres pedagògics o en la taxa de persones nascudes en altres països: és a dir, Girona té més infraestructura i molta més diversitat i connectivitat cultural. Això sí, empaten en taxa de talent o en qualitat de vida i Lleida les guanya totes dues en termes de vida saludable.
Girona supera la resta de províncies també mediambientalment. És el territori català amb més densitat d’economia amb sensibilitat mediambiental, on es porta més la mobilitat ecològica i que disposa de més bona qualitat en l’ambient. Però hi ha encara un últim apunt que pot explicar que Girona les guanyi a totes: ser l’ecosistema català amb més harmonia entre els tres eixos estudiats. Quan es dona aquesta situació, conclouen els experts d’Impact Hub, “el creixement de nous projectes i de l’emprenedoria d’impacte es dona de forma més natural”.