Giró, sobre l'impost sobre el patrimoni: "L'excepció és Madrid, no nosaltres"
El conseller d'Economia apunta que es podria replantejar el tribut si l'economia ho permetés
BarcelonaEl conseller d'Economia de la Generalitat, Jaume Giró, ha obert avui la porta a "replantejar" l'impost sobre el patrimoni: ha dit que estarà "encantat" de fer-ho "si la situació econòmica ho permet" i si la Generalitat té "més marge de maniobra a nivell de política fiscal".
Giró, que ha participat aquest divendres en l'última jornada de la reunió anual del Cercle d'Economia, ha reconegut que aquest impost que s'aplica a Espanya és una "anomalia" des del punt de vista conceptual a Europa. Amb tot, ha comentat que altres països, com el Regne Unit, França o Itàlia, no tenen aquesta figura impositiva però sí impostos superiors d'actius financers o un impost sobre béns immobles.
Així mateix, Giró ha subratllat que la Comunitat de Madrid té bonificat al 100% aquest impost a causa d'un efecte d'"hipercapitalitat". Cap altra comunitat té bonificat al 100% l'impost sobre el patrimoni, ha dit Giró, "ni tan sols Navarra i les tres diputacions basques". "Per alguna cosa deu ser", ha dit, i ha afegit: "L'excepció no és Catalunya, és Madrid"
Urgència pels fons europeus
D'altra banda, el conseller d'Economia ha reclamat que l'Estat "ha de confiar en Catalunya, i ho ha de fer urgentment", per la gestió dels fons europeus Next Generation, tot això per evitar que es "malgasti una oportunitat històrica" com aquesta. El conseller ha tornat a denunciar que Catalunya va rebre el 2021 un 7,8% dels fons europeus, és a dir, "només 1.900 milions sobre un total estatal de 24.200".
Giró ha assegurat que la gestió d'aquest programa "no està sent òptima" a causa de l'òptica "centralista" amb la qual s'ha afrontat aquesta qüestió, i ha advertit: "Els riscos d'entrar en una espiral de burocràcia i d'allunyament dels projectes a les necessitats autèntiques del país són evidents". El conseller ha insistit en l'"efecte pervers de la hipercapitalitat madrilenya" i en el fet que "el model de vertebració territorial està caducat".
"Després de dècades i dècades de xocar contra un mur de pedra, amb arguments, estudis i reivindicacions, jo no veig encara que s'hagi obert cap esquerda en aquest mur", ha explicat Giró en relació amb l'Estat i la seva actitud respecte a les demandes catalanes. "Tant de bo m'equivoqui i que algun dia pròxim l'Estat acabi atenent les demandes que fan vostès des del Cercle i les que reclamem la majoria de catalans i jo mateix", ha afegit.
Giró també ha volgut indicar els tres grans eixos que, en la seva opinió, haurien de vertebrar, des del punt de vista econòmic, el projecte de Catalunya per als pròxims 15 anys. Aquests tres reptes són: la transformació del model energètic; l'aposta per la innovació, la recerca i la formació, i posar les empreses "al centre" per estimular la capacitat d'emprendre.