ENERGIA
Economia14/09/2016

GIP diu que l’acord per Gas Natural és a llarg termini

Amb la venda, Repsol ja supera el pla de desinversions previst fins al 2017

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaEl president del fons nord-americà GIP, Adebayo Ogunlesi, va assegurar ahir que la inversió que ha fet per adquirir un 20% de Gas Natural, la primera empresa catalana, és “a llarg termini”. La Caixa, a través de Criteria Caixa, i Repsol van anunciar dilluns la venda d’un 20% de Gas Natural al fons GIP per 3.802 milions d’euros. D’aquesta manera, La Caixa continua com a primera accionista de Gas Natural, però ara amb un 24,4% del capital, i Repsol es queda amb un 20%, el mateix percentatge que tindrà el fons GIP.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el màxim executiu de GIP va mostrar-se satisfet d’haver tancat una aliança a llarg termini amb Gas Natural per l’alta qualitat del seus actius de gas i electricitat. GIP, va assegurar, aportarà la seva experiència en el sector energètic per ajudar a desenvolupar el pla estratègic de Gas Natural.

Cargando
No hay anuncios

L’anunci de l’operació va ser ben rebut per agència de qualificació Fitch en relació a Repsol. Segons l’agència, la venda per part de Repsol d’un 10% de Gas Natural a GIP és “un pas significatiu i positiu” per al perfil de deute de la petroliera. Per a l’agència, aquesta desinversió redueix els riscos de Repsol, malgrat que la ràtio entre el deute de la petroliera i el seu resultat d’explotació continuarà sent alta a curt termini.

Per a la petroliera que presideix Antoni Brufau, la venda del 10% de Gas Natural suposa una important empenta al pla de desinversions que va posar en marxa l’any passat, quan per l’impacte de la baixada del preu del petroli i els costos de la integració de la canadenca Talisman es va veure abocada a unes pèrdues de més de 1.200 milions d’euros. Ara, amb la venda de part de la participació a Gas Natural, Repsol ja ha superat l’objectiu de desinversions que tenia previst fins al 2017. El pla estratègic de Repsol preveia desinversions per valor de 6.200 milions d’euros fins al 2020. Per al període 2016-2017 les vendes previstes eren de 3.100 milions, però ja s’han venut actius per valor de 4.700 milions.

Cargando
No hay anuncios

Al marge del 10% de Gas Natural, Repsol també s’ha venut les xarxes de gasoductes a Espanya, un parc eòlic marí al Regne Unit i els negocis de gas liquat del petroli al Perú i l’Equador, a més de la participació que tenia a la Compañía Logística de Hidrocarburos.

Consell extraordinari

Cargando
No hay anuncios

La venda del 20% de Gas Natural per part de La Caixa i Repsol també canvia els equilibris dels òrgans de govern de la companyia catalana, en la qual fins ara aquests dos socis tenien una majoria folgada del capital, del 64%, i per tant el control total. Per això, el consell d’administració de Gas Natural es reunirà previsiblement el dimecres 21 de setembre de manera extraordinària, amb l’objectiu d’aprovar la seva reorganització i els nous compromisos de bon govern corporatiu que comporta l’entrada del fons GIP en el seu accionariat.

El consell aprovarà els termes de l’acord així com l’obligació que determinades decisions es prenguin per majoria reforçada de dos terços, com és el cas de l’aprovació de plans estratègics, pressupostos o dividends. A més, el consell extraordinari haurà de servir per reorganitzar aquest òrgan, que té 17 membres, dels quals quatre seran de Criteria Caixa, tres de Repsol, tres més de GIP i la resta, independents, amb l’excepció del conseller delegat, Rafael Villaseca, que serà executiu. No s’ha decidit si en el consell s’abordarà el canvi de presidència, que probablement recaurà en el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé.