Els gimnasos DIR demanen un rescat de 25 milions a l'Estat

El deute i la pandèmia empenyen la cadena de fitness a sol·licitar el suport financer de la SEPI

Façana d'un dels gimnasos que DIR té a Barcelona
4 min

Les dificultats del grup de gimnasos DIR han empès la companyia a demanar un rescat a l’Estat a través de la SEPI, l’empresa pública que ha habilitat un fons especial per a empreses perjudicades pel covid, segons ha pogut confirmar l’ARA. Això se sumaria al crèdit de 2,6 milions que la companyia va rebre de la Generalitat el desembre passat, tal com va avançar aquest diari la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, DIR ha demanat 25 milions a la SEPI, una xifra equivalent a tot el deute de l’empresa de fitness i que és l'import mínim que es pot demanar a aquest fons especial antipandèmia. La petició, presentada a principis de març, es va realitzar a través de la societat Centres d’Activitats Físiques SA, hòlding que agrupa les nombroses companyies del grup de gimnasos, que dona feina a més de 900 persones.

La SEPI té sis mesos per acceptar o rebutjar la petició. Transcorregut aquest temps, si no s’hi ha donat resposta, es dona per desestimada. El problema és que, segons les fonts consultades, els creditors han posat com a límit el mes de juny perquè DIR aconsegueixi el suport de la SEPI. Per als creditors, l’entrada de l’empresa pública al capital de DIR seria l’única solució en una companyia molt endeutada ja abans de la pandèmia i que ara s’ha trobat amb una caiguda en picat dels ingressos per culpa del covid. En canvi, DIR considera que la reobertura total dels gimnasos permetria millorar la seva situació ràpidament.

Accedir a la SEPI no és senzill, i la prova és que a hores d'ara les empreses que han rebut l’ajuda del fons anticovid es poden comptar amb els dits d’una mà: Air Europa, Ávoris (divisió del grup Barceló), Duro Felguera i Plus Ultra. El rescat d’aquesta última companyia, una aerolínia gairebé desconeguda, ha aixecat una gran polseguera a Madrid i segurament farà que la SEPI sigui "més restrictiva", segons fonts pròximes a aquesta empresa pública.

De fet, hi ha un altre grup de gimnasos, Holmes Place, que també va demanar el rescat a la SEPI i no se n’ha sortit, segons va avançar El Confidencial. Holmes Place té a Espanya una dimensió similar a la de DIR, tant en facturació com en deute. La xifra que aquest grup d’origen britànic havia demanat a la SEPI (26 milions) també era semblant a la del seu competidor català.

Per accedir als diners del fons anticovid de la SEPI (que està dotat de 10.000 milions d’euros) s’han de complir un seguit de requisits. "Han de ser empreses molt tocades, que en cas contrari moriran", afirmen els que coneixen el funcionament d’aquest mecanisme. Entre les condicions que s’han de complir, potser la més subjectiva és que han de ser "empreses estratègiques". En cas que hi accedeixi, la majoria dels diners de la SEPI tenen forma de préstec participatiu (com en el cas del crèdit concedit per la Generalitat) i l’Estat podria convertir-se en accionista de la companyia. Si això passés, el govern central passaria a ser-ne l’accionista majoritari, ja que DIR té un capital de poc més de tres milions d’euros.

L’escenari abans del covid

En el cas de DIR, el covid s’afegeix a les dificultats tradicionals d’un grup que va arribar a la pandèmia amb un deute elevat, segons les veus amb qui ha parlat aquest diari. Les fonts expliquen que el deute financer net suposava uns deu cops el seu ebitda (beneficis abans d’impostos, interessos i amortitzacions) abans del covid, proporció que es considera arriscada. Tot i així, el fundador de DIR, Ramon Canela, assegura a l'ARA que l'ebitda va ser de 6,3 milions el 2019, any del qual la companyia encara no ha publicat els resultats consolidats.

Tot i això, aquestes mateixes veus admeten que els números són complicats de fer perquè és una empresa amb moltes societats i diferents tipologies de deute. En concret, el grup està integrat per 42 empreses: cada gimnàs és una societat diferent i, a banda, hi ha societats que agrupen algunes activitats, com Recepcionistes DIR SA o DIR Sistemes d’Informació SL. En gairebé totes DIR hi té la majoria del capital, però no n’hi ha cap on tingui el 100%. Sempre té alguns petits accionistes.

El grup, líder a Catalunya, ha patit una dura competència en els últims anys, amb l’auge del fitness i l’arribada de noves cadenes de gimnasos, especialment les low cost.

Però la crisi del covid ha afectat tot el sector i, en el cas de DIR, ha fet caure la facturació a la meitat. El 2019 va ingressar més de 50 milions i la previsió és que el 2020 la xifra estigués al voltant dels 25 milions. Ramon Canela, fundador del grup i propietari d’un 85% de l’accionariat, ho va explicar en una entrevista a TV3 aquest dilluns: "Nosaltres facturàvem 50 milions. Si ens han tancat cinc o sis mesos, ja pots fer números", va explicar.

Del deute de 25 milions que té DIR, aproximadament la meitat està en mans dels bancs i l’altra meitat en mans d’inversors particulars, que bàsicament són clients. Aquest juny a DIR també li venç una emissió d’un milió d’euros que està en mans d’aquest tipus de petits inversors.

Què és una empresa estratègica?

Per poder-se acollir al seu rescat, la SEPI ha de considerar que la companyia en qüestió és una empresa estratègica. Però què ho és? Segons es detalla al BOE, han de ser companyies importants per la seva relació amb la salut, la seguretat pública o pel seu caràcter tractor per a la resta de l’economia. També es valoren aspectes com una naturalesa innovadora o el caràcter essencial dels serveis que presta.

stats