Els gimnasos DIR busquen més fons públics per sortir de la crisi

La companyia demana diners a Cofides després de perdre 8 milions el 2020

Interior del gimnàs de DIR a l'antiga discoteca Up&Down, en una imatge d'arxiu.
2 min

La cadena de gimnasos DIR continua buscant alternatives per salvar la compromesa situació en la qual es troba. Una situació agreujada especialment per la pandèmia del covid, que va provocar que les autoritats sanitàries tanquessin aquests establiments durant la major part del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l'ARA, la companyia que presideix Ramon Canela ha demanat ajuda a Cofides, una societat publicoprivada que gestiona un fons de 1.000 milions de diners públics especial per ajudar empreses petites i mitjanes amb problemes. Aquesta petició arriba després que DIR busqués el suport de la SEPI, la societat pública que disposa d’un fons de rescat per salvar empreses estratègiques (i que aquesta mateixa setmana ha rescatat l'hotelera catalana Hotusa).

DIR va demanar a la SEPI un rescat de 25 milions, la quantitat mínima que es podia sol·licitar, però al juliol va decidir fer marxa enrere. A canvi, va demanar els diners a Cofides, una alternativa que el govern espanyol va crear el març passat. En aquesta segona opció hi ha més possibilitats de rebre els diners, ja que és un fons específic per a pimes com DIR. Consultada per l’ARA, la companyia no ha volgut fer cap valoració ni concretar quants diners ha demanat en aquesta ocasió.

Al fons de Cofides es poden demanar entre 3 i 25 milions d’euros i el Butlletí Oficial de l’Estat especifica que està pensat per a empreses viables que tenen problemes de solvència i que "no poden accedir al fons gestionat per la SEPI". El ministeri d’Indústria, que gestiona aquest fons, assegura que el procés per autoritzar la petició "pot durar dos mesos". La injecció de capital pot ser en forma de participació en el capital (Cofides entra en l’accionariat), préstecs participatius (que poden comptabilitzar-se com a capital i, per tant, ajuden a evitar la dissolució d’una empresa) o, directament, com a deute. Cofides està participada per l'Estat però també per bancs com el Santander, el BBVA o el Sabadell, entitats amb qui DIR ja està endeutada.

A banda d’això, per esquivar la crisi DIR va rebre a finals del 2020 un crèdit participatiu de la Generalitat per valor de 2,6 milions (dels quals fins ara ha rebut 1,5 milions), tal com va avançar aquest diari.

L'impacte de la crisi, en xifres

El cert és que la crisi ha tingut un impacte fort al grup de gimnasos. Tot i que la companyia encara no ha publicat els comptes al Registre Mercantil, segons les fonts consultades el 2020 la facturació va ser de 25 milions, la meitat que un any enrere, i les pèrdues van créixer fins als 8 milions d’euros enfront dels gairebé 700.000 euros que havia guanyat el 2019.

Abans del 2020, la companyia tenia un deute d’uns 25 milions, dels quals la meitat estava en mans de la banca i l’altra meitat en mans de particulars, bàsicament clients del grup de gimnasos que han pagat les quotes per avançat.

El sector dels gimnasos és un dels que més ha patit la crisi del covid. Una víctima n’ha sigut la cadena Holmes Place, que s'ha hagut de vendre una desena de centres, inclosos tres gimnasos municipals que gestionava a la província de Barcelona en règim de concessió, segons va avançar el portal especialitzat 2Playbook.

stats