Geni dels negocis i de la ironia: Charlie Munger en 13 frases
L'empresari nord-americà, mà dreta del multimilionari Warren Buffett i conegut pel seu humor esmolat, va morir dimecres als 99 anys
BarcelonaL'empresari, inversor, multimilionari i filantrop nord-americà Charles Thomas Munger va morir dimecres als 99 anys. Charlie Munger, com era més conegut, era vicepresident de Berkshire Hathaway, el conglomerat inversor presidit per Warren Buffet. Buffet, un dels homes més rics del món i que ara té 92 anys, l'havia tingut fins a l'últim moment com a mà dreta i principal confident, gràcies a una gran intuïció pels negocis que combinava amb un agut sentit de l'humor.
Les compareixences anuals de Buffett i Munger a les juntes d'accionistes de Berkshire Hathaway –que se celebren anualment a Omaha, a l'estat de Nebraska, lluny del brogit de Wall Street o Hollywood– s'havien convertit en un espectacle obligatori per als inversors. Sobretot perquè el grup empresarial que dirigien els dos nonagenaris és una de les empreses més exitoses del món, però també perquè el duo donava grans moments còmics. Tot i ser una persona força irònica, Buffett, com a màxim responsable de la companyia, jugava un paper més seriós, mentre que Munger bàsicament deia el que pensava, sovint amb un sarcasme gens dissimulat que va anar ampliant-se a mesura que, amb els anys, els inversors li reien totes les gràcies. Tot això, des de dalt d'una tarima en un palau de congressos, mentre bevien Coca-Cola light i endrapaven Peanut Brittle, un dolç fet de sucre i cacauets.
Nascut el 1924, Munger va créixer en una família benestant d'Omaha durant la Gran Depressió dels anys 30. Posteriorment es va llicenciar en matemàtiques a la Universitat de Michigan i amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial es va allistar voluntari a les forces aèries nord-americanes. Allà el van obligar a estudiar meteorologia i el van destinar al servei meteorològic, a prop de Los Angeles, on va viure la resta de la seva vida. Un cop passat el conflicte, es va fer advocat a l'escola de dret de Harvard. També era molt aficionat a l'arquitectura.
Munger va aconseguir amb Buffett convertir-se en un referent del món dels negocis i l'empresa, tant pels èxits visibles de Berkshire Hathaway com per les seves frases, lapidàries i enginyoses però alhora plenes de sentit comú. Alguns dels seus consells es van recollir en el llibre Almanac del pobre Charlie, el geni i la saviesa de Charles T. Munger, alhora un clar homenatge a l'Almanac del pobre Richard, el llibre sobre finances personals elementals publicat el 1739 per Benjamin Franklin, un dels pares fundadors dels Estats Units.
Aquestes són algunes de les cites més conegudes de l'empresari.