La Generalitat vol convertir en fixos 59.000 empleats temporals
La llei obliga el Govern a reduir la temporalitat del 35% actual al 8%
BarcelonaLa Generalitat ha presentat aquest dijous un pla als sindicats per convertir en treballadors fixos el gruix de funcionaris que actualment treballen com a temporals a l'administració catalana. Amb aquest pla de reducció de la temporalitat, el Govern vol complir amb la normativa estatal que obliga a reduir la temporalitat per sota del 8%.
Actualment, un 35,5% dels treballadors de l'administració de la Generalitat són temporals, segons dades del departament de Presidència de l'executiu català, xifres similars a les apuntades pels sindicats. Concretament, es tracta de 59.000 empleats dels més de 166.000 que té en nòmina el Govern. Aquests es reparteixen entre 41.000 interins, 6.000 laborals temporals i 12.000 estatutaris que treballen per a l'Institut Català de la Salut.
Per col·lectius, els més afectats són els docents: 30.000 dels 59.000 temporals treballen al sistema educatiu públic. Els funcionaris d'administració i serveis en situació temporal són uns 17.000 i els empleats sanitaris, uns 12.000. Aquestes xifres no inclouen ni les 9.000 places de sanitaris ni les 7.000 de docents pendents de ser adjudicades en els últims processos de selecció. "És la reducció de temporalitat més important de la història de l'administració pública catalana", ha assegurat Joan Jaume, secretari d'Administració i Funció Pública del Govern.
La proposta s'ha presentat aquest dijous als sindicats, amb els quals el Govern haurà de discutir ara les condicions de les convocatòries d'accés a través de la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic. L'executiu català espera poder pactar definitivament el calendari de concursos i convocatòries en les setmanes vinents per poder publicar les convocatòries abans d'acabar aquest any i així tenir tots els processos resolts abans d'acabar el 2024, el termini màxim que estableix la normativa.
En aquest sentit, cal tenir present que aquesta reducció de la temporalitat està forçada per una llei estatal aprovada l'any passat en què es limita al 8% el màxim de personal temporal en totes les administracions públiques espanyoles, també l'administració central, ens locals i empreses i agències públiques. Així mateix, si no es compleix aquest 8%, la Unió Europea pot denegar l'accés d'una administració als fons Next Generation de recuperació econòmica.
Proves diferents
El pla del Govern té diverses vies. La primera és un concurs de mèrits –és a dir, sense prova– per a llocs de treball d'abans del 2016, que permetrà crear 26.000 llocs de feina fixos. En aquest cas, l'executiu valorarà els serveis prestats, estar en actiu, haver superat anteriorment un procés de selecció a la Generalitat, els coneixements de català i les competències digitals.
Una segona via, que obrirà 13.000 llocs de treball més, és un concurs d'oposició que tindrà una fase de mèrits i una prova d'oposició. En aquest cas s'avaluaran competències i coneixements específics i afecta posicions creades els anys 2016 i 2017.
Per acabar, 20.000 places més es cobriran en convocatòries ordinàries. Les condicions d'aquestes proves són el que l'executiu ha de negociar amb els sindicats, però en tots els casos estaran obertes tant als actuals treballadors temporals com a la resta de ciutadans, tot i que el Govern donarà més punts al fet d'haver treballat a l'administració. "La previsió és que cap temporal es vegi perjudicat per aquesta estabilització", ha dit Jaume.
Aquest procés d'estabilització només inclou l'administració de la Generalitat, però no els treballadors de justícia ni de la resta del sector públic autonòmic català, com ara universitats, consorcis, empreses públiques, fundacions i altres organismes autònoms. Per a tots aquests, el Govern haurà de tirar endavant una estabilització similar també abans del 2024, però encara està recopilant les dades per saber el nombre total de temporals i presentar un pla als representants sindicals pròximament.