El Govern compromet 30 M per impulsar els fons europeus d'innovació
Els plans Feder faran arribar més de 406 milions fins al 2020 per a inversió en investigació i recerca empresarial
BarcelonaEl Govern garanteix 30 milions d'euros durant els dos propers anys per alimentar l'engranatge dels fons europeus d'impuls a la innovació i la recerca empresarial. El departament d'Economia s'ha compromès a aportar 15 milions el 2017 i la mateixa quantitat el 2018 per tal d'acompanyar els projectes dels fons Feder, que han de suposar una inversió de 406 milions a Catalunya fins al 2020.
Els recursos, que atorga la Comissió Europea, tenen en aquest proper programa una reorientació clara cap a la transferència tecnològica a les empreses. Si fins ara la inversió s'havia centrat molt en les infraestructures i equipaments de R+D, ara els Feder es concentraran allà on Catalunya va més endarrerida: fer que el coneixement arribi veritablement a les empreses.
La transferència tecnològica, entesa com a projectes col·laboratius entre universitats o centres de recerca i empreses, mourà més de 350 milions pels només 10 que li va atorgar el programa anterior 2007-2013, ha explicat Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació. El Govern calcula que els 406 milions es traduiran en 1.000 milions d'inversió en R+D, ja que els fons poden finançar com a màxim el 50% del cost dels projectes.
El Govern ha aprovat aquest dimecres d'on sortirà el finançament per engegar i desplegar tots els programes inclosos dins del RIS3CAT, el pla d'acció català. A banda de les dues dotacions de 15 milions cadascuna per als propers dos anys, també comptarà amb una bestreta inicial de 25 milions de la CE (la resta es pagarà quan es justifiquin els projectes fets) i bestretes anuals que també es poden demanar. La tercera pota del finançament són les aportacions d'ens locals i centres de recerca amb capacitat financera.
Els 406 milions del pla són més de la meitat dels 800 milions que, globalment, gestionarà la Generalitat fins al 2020. "Sense els fons Feder, el Govern no podria dur a terme tota aquesta política d'innovació", ha subratllat Castellanos.
Més enfocament a l'empresa
Una de les línies estratègiques, que rebrà 72 milions dels Feder, serà la que s'encarregarà de promoure projectes d'inversió sectorials (Comunitats RIS3CAT). Segons el Govern, aquests recursos mobilitzaran 200 milions d'euros, dels quals una tercera part sortirà del sector privat. Unes 1.700 empreses i organismes d'innovació participaran en els projectes, segons les estimacions d'Economia.
Hi haurà una línia específica per a plans d'innovació territorials, amb participació i finançament dels ens locals. Rebran també 72 milions del Feder, que serviran per articular projectes que impliquin diferents empreses i agents innovadors d'una zona concreta.
El programa de Nuclis Tecnològics baixarà fins a l'àmbit de l'empresa i posarà damunt la taula 30 milions de fons europeus per nodrir projectes innovadors i de recerca d'empreses concretes. El requisit serà que hi hagi sempre col·laboració amb alguna unitat d'innovació, ja sigui un centre o una universitat.
Catalunya, líder en 'big data' a Europa
Els nous Feder no descuiden les "activitats emergents", que inclouen el 'big data' o la recerca a l'entorn de nous materials com el grafè. Aquests nous àmbits, per la seva condició d'estratègics, comptaran amb 10 milions en subvencions específiques, a banda de poder-se beneficiar també de programes relacionats amb la transferència de coneixement.
50 milions més es destinaran a un programa de compra pública d'innovació, en què els diferents departaments i estaments de les administracions públiques podran engegar els seus propis projectes de millora tecnològica.